Regija
13

Grabar-Kitarović: Hrvatska će susjednim državama pružiti svu tehničku i političku podršku

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Evropske komsije Jean-Claude Junckerom u Briselu izjavila je da podržava politiku proširenja Evropske unije, ali da proces pridruživanja EU zahtjeva vrijeme.

"Hrvatska će susjednim državama pružiti svu pomoć koju žele i koja im je potrebna, kako tehničku, tako i političku", kazala je Grabar – Kitarović.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije rekla da je s predsjednikom Evropske komisije razgovarala o važnosti procesa proširenja Evropske unije, te da su u razgovoru raspravljali o Junckerovoj izjavi da neće biti proširenja u idućih pet godina.

"To je jednostavno tehničko pitanje, nije riječ o bilo kakvim barijerama, proširenje se nastavlja, ali na temlju napretka svake pojedine države u ispunjavanju mjerila i zato je jednostano potrebno vrijeme", istakla je Grabar – Kitarević.

Podsjećamo, hrvatska predsjednica jučer je nakon sastanka s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom istakla da bi željela da se što prije za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti otvori Akcioni plan za članstvo (MAP), te da je za Hrvatsku najvažniji sigurnosni interes praćenja situacije u BiH, razmjena informacija i podataka, te saradnja sa bosanskohercegovačkim obavještajnim strukturama.