Razgovarali o umjetnosti
0

Gotovina: Saučešće porodici Milošević je bio kršćanski gest

Klix.ba
Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
Hrvatski general Ante Gotovina rekao je za zagrebački Večernji list da je njegovo saučešće porodici bivšeg presdsjednika Srbije i haškog optuženika Slobodana Miloševića bio samo kršćanski gest.

"To je bio kršćanski gest. Manipulisalo se i politizovalo tim mojim činom, a istina je sljedeća: izrazio sam saučešće porodici zato što je Milošević bio tamo gdje i ja (u pritvoru Haškog tribunala). Ni ja ni on tamo nismo željeli da budemo. Bili smo ćelija do ćelije", objasnio je Gotovina u ekskluzivnom intervjuu koji je danas objavljen u zagrebačkom dnevniku, prenosi Blic.

Gotovina je dodao da je ljudski izraziti saučešće porodici čovjeka koji je umro pored njega.

Upitan o čemu je razgovarao sa Miloševićem tokom boravka u pritvoru, Gotovina je odgovorio da nikada nisu pričali o politici ili ratu, već o umjetnosti, sportu i književnosti.

"Razgovarali smo o djelima Ernesta Hemingwaya kojeg smo obojica voljeli. Primarno je bilo izbaciti negativnu energiju uslovljenu tim skučenim prostorom u kojem smo se nalazili. Zdrav razum, kao i pravila administracije, nisu dopuštali da se razgovara o nečemu što bi moglo da dovede do konfliktne situacije", dodao je Gotovina.

Upitan o procesuiranju ratnih zločina u akciji Oluja, Gotovina je odgovorio da su "zakonima jasno propisane obaveze državnih institucija u takvim slučajevima".

"Ko sam ja da govorim tim institucijama kako treba da rade svoj posao", rekao je.

Ponovio je da ga politika ne zanima, ali da postoje "i drugi načini na koje može da bude koristan društvu". Nije želio govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, niti o presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koji je nepravomoćno osuđen na deset godina zbog primanja mita i ratnog profiterstva.