Sumnjivi detalji
25

Gotova istraga o smrti Bandića, odbačena prijava protiv njegovih saradnika i prijatelja

G. M.
Milan Bandić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milan Bandić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Državno tužilaštvo u Hrvatskoj donijelo je rješenje o odbacivanju krivične prijave protiv Natalije Price, Gzima Redžepija i Sergija Ivanovića vezane za smrt gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Prijava ih je teretila za djela nepružanja pomoći Bandiću.

Nakon razmatranja navoda u krivičnoj prijavi i provedenih provjera, zaključeno je da nema osnovane sumnje da tadašnjem gradonačelniku liječnička pomoć nije pružena na vrijeme. Samim tim, ne postoji osnovana sumnja da su prijavljene osobe počinile ova krivična djela, kao ni neko drugo krivično djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Podsjetimo, tužilaštvo je lani počelo istraživati smrt Milana Bandića, koji je umro u noći s 27. na 28. februar od posljedica srčanog udara. Krivičnu prijavu podnio je aktivist i stručnjak za zaštitu ličnih podataka Stjepan Perko. Njome su obuhvaćeni Bandićeva saradnici Redžepi i Price, poduzetnik Sergij Ivanović i nepoznati počinitelj.

U noći u kojoj je umro Bandić prvo se pojavila informacija da je umro u svom stanu u Bužanovoj, onda se krenula širiti verzija po kojoj je umro kod prijatelja Sergija Ivanovića na Vrhovcu, da bi potom Index saznao da je Hitna došla po Bandića na adresu gdje živi njegova bliska suradnica Natalija Prica, koja je udaljena pet minuta hoda od kuće Sergija Ivanovića.

Iako su Bandićevi prijatelji tvrdili da su pozvali Hitnu, iz dobro upućenog izvora Index je saznao da su zvali direktno direktora zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarka Rašića te da je on odmah nazvao dispečerski centar da upute vozila Hitne pomoći.

Bandićev prijatelj Gzim Redžepi rekao je da je on bio s Bandićem kod Sergija Ivanovića i da mu je upravo on odmah priskočio u pomoć kad se Bandić srušio.

“Ja kao njegov prijatelj sam izuzetno tužan i nesretan što sam baš ja trebao započeti reanimaciju koju su kasnije nastavili kolege iz Hitne", izjavio je tada Redžepi.