SAD za stabilnost na Balkanu
2

Gordon: Kosovo će biti nezavisno i suvereno i to Srbija mora da zna

FENA
Philip Gordon (Foto: AFP)
Philip Gordon (Foto: AFP)
Hrvatska je istinski lider u regiji, a SAD je i dalje čvrsto predan da se cijela regija integrira u Europu, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za europske i euroazijske poslove Philip Gordon u subotu, drugog dana međunarodne konferencije "Croatia summit 2012" koja se održava u Dubrovniku.

Gordon je također ukazao na važnost ekonomskih pitanja i pozvao vlasti na poticanje investicijske klime. U svom govoru Gordon je poručio da će SAD i dalje raditi na tome da se cijela regija integrira u Europu.

"Čelnici zemalja će morati još više zapeti kako Balkan ne bi nestao s radarskih ekrana", kazao je Gordon, priznavši međutim napredak u brojnim područjima.

"Euroatlantske integracije su moguće za sve zemlje zapadnog Balkana… i uprkos zamoru, EU vrata ostavlja otvorenima", dodao je Gordon.

Ponovio je riječi svoje šefice, državnog sekretara Hillary Clinton, da vrata NATO-a također moraju ostati otvorena, kao što je posljednjih dana tokom boravka u Zagrebu i na dubrovačkom samitu opetovano isticao glavni sekretar Saveza Anders Fogh Rasmussen.

Gordon se dotaknuo i pitanja odnosa Srbije i Kosova i kazao da SAD očekuje normaliziranje odnosa između dviju zemalja. Prema njegovim riječima, od Srbije se ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali će svakako morati prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i neovisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

"Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će se morati pomiriti s realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", kazao je Gordon.

Poručio je da SAD može i hoće pomoći u tom procesu, ali da Beograd mora prestati podupirati nelegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova i osigurati potpunu slobodu kretanja za sve.

"Beograd ne bi smio blokirati napore Kosova usmjerene prema decentralizaciji i podjela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo", poručio je Gordon na panelu o izgledima za članstvo u EU kao pokretačke sile društvenih i političkim promjena.

Na 7. "Croatia summit 2012 - Izgradnja države i EU iskustvo" stigao je u petak, završnog dana konferencije, i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Croatia summit je već tradicionalno godišnje okupljanje premijera, ministara i drugih predstavnika iz Europe, SAD-a, NATO-a i drugih organizacija. Ove godine po prvi put sudjeluju i ministri vanjskih poslova Egipta, Maroka, Tunisa, Alžira i Libije, zemalja južnog Sredozemlja i sjevera Afrike koje je početkom godine zahvatio val pobuna protiv matičnih, nedemokratskih režima.