Rok 30 dana
0

Goran Hadžić se danas nije izjasnio o krivici

Sarajevo-x.com
Goran Hadžić
Goran Hadžić
Goran Hadžić, osumnjičeni za ratni zločin, danas se našao na optuženičkoj klupi u Hagu. Međutim, nije se izjasnio o krivici. Pozvao se na pravo da se o krivici izjasni za 30 dana.

Pretpretresni sudija protiv Hadžića bio je O-Gon Kwon. Nakon što su mu pročitana pravila, Hadžićev advokat Vladimir Petrović kazao je da je njegov klijent upoznat s optužnicom i da nema potrebe da mu je ponovo čitaju.

Hadžić se nije htio izjasniti o krivici već se pozvao na pravo da se za mjesec dana izjasni.

Ne izjasni li se o krivici posljednji haaški optuženik Hadžić ni na idućem prvom pojavljivanju, sud će u njegovo ime evidentirati da se izjasnio kako se ne osjeća krivim.

Sudija O-Gon Kwon ispitao je Hadžića o njegovom zdravlju i uslovima u pritvorskoj jedinici.

Glasnogovornica Haškog tribunala (ICTY) Nerma Jelačić najavila je u ponedjeljak da će naredna sjednica na kojoj će optuženik Goran Hadžić moći da se izjasni o krivici biti zakazana u najkraćem mogućem roku, najvjerovatnije, za kraj augusta, nakon kolektivnog godišnjeg odmora u Tribunalu.

Hadžić se tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, zajednički kriminalni poduhvat u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi izvršene tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993.

Haški sud odobrio je proširenje Hadžićeve optužnice po kojoj će odgovarati po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Nova optužnica postat će pravosnažna nakon što je sud potvrdi.

Podjsetimo, Goran Hadžić je uhapšen 20. jula na Fruškoj gori u srbiji, a u petak je prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.