Posjeta
0

Glavni tajnik NATO-a na Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen doputovao je u četvrtak prije podne u u prvi posjet Kosovu, na razgovore s tamošnjim dužnosnicima i predstavnicima međunarodnih institucija u toj državi.

Nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom i predsjednikom vlade Hashimom Thacijem, glavni tajnik NATO-a izjavio je da se pitanje Kosova nalazi među njegovim najvažnijim prioritetima.

"Činjenica da sam odlučio doći na Kosovo samo nekoliko dana nakon preuzimanja mandata na čelu NATO-a jasno govori da sam Kosovu dao visoki prioritet u mojem mandatu glavnog tajnika NATO-a", rekao je novinarima u Prištini.

Rasmussen je najavio smanjenje broja snaga NATO-a na Kosovu idućih mjeseci i dodao da ta odluka odražava poboljšanje sigurnosnog stanja na Kosovu i da je uvjetovana stupnjem sigurnosti.

"Ostajemo predani osiguranju stabilnosti na Kosovu i nastavit ćemo pomagati vlastima na Kosovu te razvijati kosovske sigurnosne snage.To je veoma važan dio ovoga procesa", izjavio je novinarima u Prištini glavni tajnik NATO-a.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu nakon razgovora s Rasmussenom izrazio je uvjerenost da će i Kosovo postati članica NATO-a i sudjelovati u mirovnim operacijama saveza.

Osim razgovora s kosovskim dužnosnicima, program posjeta predviđa i posjet glavnom stožeru snaga KFOR-a i susret sa zapovjednikom KFOR-a Giuseppeom Emiliom Gayom.

NATO je u lipnju dao zeleno svjetlo za postupno smanjivanje svojih snaga na Kosovu koje trenutačno obuhvaćaju 14.000 vojnika.

Takvo stajalište naišlo je na podršku Prištine i neodobravanje vlasti u Beogradu.