{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"General Mladić mora da odgovara za optužbe"

S
29.12.2009. u 22:55
0
30
"General Mladić mora da odgovara za optužbe"
0
"General Mladić mora da odgovara za optužbe"
Foto: AFP/File
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je potpuno ubijeđen da će Ratko Mladić odgovarati za ratni zločin u Srebrenici i istakao da biši komandant Vojske Republike Srpske mora da nađe u Hagu i da odgovara za optužbe i sumnjičenja.
Tadić kaže da ovog trenutka nema pravo da iznosi svoje lično mišljenje da li je Mladić ratni zločinac ili nije, ali da je apsolutno uvjeren da, imajući u vidu njegovu ulogu u ratu u bivšoj Jugoslaviji, mora da se nađe u Hagu i odgovara za optužbe.

"Ima mnogo argumenata za ta sumnjičenja, ali nesumnjivo znam da je Srbija bila prokažena u međunarodnoj zajednici zbog zločina u Srebrenici, da je kredibilitet našeg naroda i države doveden u pitanje i kredibilitet naše nacije", rekao je Tadić za RTS, odgovarajući na pitanja građana.

On je rekao da se u Srebrenici dogodio zločin za koji odgovara serija generala u procesima koji se vodi pred Hagom i da je ubijeđen da će odgovarati i Mladić.

"Da li je neko zločinac donosi odluku sud, ali nema nikakve dileme, pošto se radi o sudu UN kojem je još u vreme Miloševića pristupila Srbija i počela saradnju, da svaki građanin optužen pred Haškim tribunalom mora da se nađe pred tim sudom", kaže Tadić.

Tadić je rekao da nema dileme da je Srbija spremna i sposobna da uhapsi Mladića, jer je bila i sposobna da uhapsi Radovana Karadžića i ostale optužene.

On je rekao da ne može da kaže da je sposobnost da optuženi budu uhapšeni bila iskazana u svim adnministracijama i vladama prije sadašnje Vlade premijera Mirka Cvetkovića, navodeći da će o tome morati jednom da se povede razgovor sa onima koji su prethodno vodili administraciju.

"Nema dileme da nisu svi u skorijoj prošlosti ispunjavali svoje zakonske obaveze. Kad se završi saradnja sa Haškim tribunalom, i to i mnoga druga pitanja kao što je paljenje ambasada, moraće se vrlo ozbiljno proanalizirati u pravnoj proceduri, da li je neko vršio krivična dela u tom smislu što je urušavao kredibilitet Srbije", rekao je Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: