{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"General Mladić mora da odgovara za optužbe"

S
29.12.2009. u 22:55
0
30
"General Mladić mora da odgovara za optužbe"
0
"General Mladić mora da odgovara za optužbe"
Foto: AFP/File
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je potpuno ubijeđen da će Ratko Mladić odgovarati za ratni zločin u Srebrenici i istakao da biši komandant Vojske Republike Srpske mora da nađe u Hagu i da odgovara za optužbe i sumnjičenja.
Tadić kaže da ovog trenutka nema pravo da iznosi svoje lično mišljenje da li je Mladić ratni zločinac ili nije, ali da je apsolutno uvjeren da, imajući u vidu njegovu ulogu u ratu u bivšoj Jugoslaviji, mora da se nađe u Hagu i odgovara za optužbe.

"Ima mnogo argumenata za ta sumnjičenja, ali nesumnjivo znam da je Srbija bila prokažena u međunarodnoj zajednici zbog zločina u Srebrenici, da je kredibilitet našeg naroda i države doveden u pitanje i kredibilitet naše nacije", rekao je Tadić za RTS, odgovarajući na pitanja građana.

On je rekao da se u Srebrenici dogodio zločin za koji odgovara serija generala u procesima koji se vodi pred Hagom i da je ubijeđen da će odgovarati i Mladić.

"Da li je neko zločinac donosi odluku sud, ali nema nikakve dileme, pošto se radi o sudu UN kojem je još u vreme Miloševića pristupila Srbija i počela saradnju, da svaki građanin optužen pred Haškim tribunalom mora da se nađe pred tim sudom", kaže Tadić.

Tadić je rekao da nema dileme da je Srbija spremna i sposobna da uhapsi Mladića, jer je bila i sposobna da uhapsi Radovana Karadžića i ostale optužene.

On je rekao da ne može da kaže da je sposobnost da optuženi budu uhapšeni bila iskazana u svim adnministracijama i vladama prije sadašnje Vlade premijera Mirka Cvetkovića, navodeći da će o tome morati jednom da se povede razgovor sa onima koji su prethodno vodili administraciju.

"Nema dileme da nisu svi u skorijoj prošlosti ispunjavali svoje zakonske obaveze. Kad se završi saradnja sa Haškim tribunalom, i to i mnoga druga pitanja kao što je paljenje ambasada, moraće se vrlo ozbiljno proanalizirati u pravnoj proceduri, da li je neko vršio krivična dela u tom smislu što je urušavao kredibilitet Srbije", rekao je Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: