Mitropolit Amfilohije
0

"Gejparadiranje je nasilje"

SRNA
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da "gejparadiranje" beogradskim i bilo kojim drugim ulicama predstavlja nasilje i poručio da je nešto takvo nedopustivo.

"Otuda, ovo neka bude shvaćeno kao apel na prvom mjestu samim gejparadistima da prestanu već jednom sa nasilnom propagandom, dovodeći sebe u opasnost i izazivajući druge na slično nasilje. Ovo je istovremeno apel i državnim organima da upute ove grupacije na iznalaženje nekih drugačijih puteva, za ostvarivanje svojih, kako osjećaju, ugroženih prava", rekao je mitropolit Amfilohije za "Pečat".

On je istakao da crkva nikad nije pozivala niti danas poziva na nasilje protiv bilo koga, pa ni protiv grupacija koje umjesto puta života, svjesno, biraju put moralne i duhovne smrti.

"Međutim, mlade ljude niko ne može da liši prava da na nenasilan i miran način izraze protest u zaštitu svoje sopstvene slobode i moralnog integriteta, kao i u ime neprolaznih vrijednosti", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da je zloupotreba hrišćanskih simbola u gej paradama evidentna, što je jedan od znakova da se pod vidom borbe za svoja "manjinska prava" vrši permanentno nasilje nad većinom ljudi i nad sveljudskim moralnim i duhovnim vrijednostima.

"Obesvećenje i skrnavljenje onoga što je za hrišćane najsvetije, predstavlja manje ili više prikrivenu borbu protiv hrišćanstva i hrišćanske vjere, kao i protiv svereligijskih vrijednosti na kojima je čovječanstvo i čovjek gradio svoje kolektivno istorijsko pamćenje i postojanje kroz vijekove", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da tajnom ljubavi dvoje postaju jedno biće, a da je svojstvo istinske ljubavi da rađa i daruje novi kvalitet života, te dodao da gaženje tog i takvog ustrojstva ljudske prirode poništava sam smisao čovjekovog postojanja i njegovog vječnog prizvanja.
"Svođenje ljubavi na beslovesnu pohotu, 'pohotu ploti' i 'pohotu očiju', a takvo je raspaljivanje pohote muškog na muško, i ženskog na žensko, predstavlja obesmišljenje velike i sverodne tajne ljubavi muža prema ženi i žene prema mužu", poručio je mitropoit Amfilohije.