Regija
0

Franco Frattini novi savjetnik Vlade Srbije

FENA
Franco Frattini (Foto: AFP)
Franco Frattini (Foto: AFP)
Bivši šef talijanske diplomacije Franco Frattini potvrdio je da prihvaća posao savjetnika prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem da se ojača europska perspektiva Srbije.

"Moji nezavisni savjeti ići će vicepremijeru Vučiću o tome kako ojačati europsku perspektivu Srbije", objavio je Frattini na Twitteru, prenosi Tanjug.

Ranije iz Vlade Srbije priopćeno je da Frattini prihvatio poziv vlade da u ulozi savjetnika pomogne u procesu pridruživanja Srbije Europskoj uniji, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovara.

Frattini će svoje aktivnosti provoditi bez naknade i putem osobnih kontakata s Vučićem.

"Zahvaljujući izuzetnom i dugogodišnjem iskustvu na najvišoj razini u europskim i svjetskim institucijama i kredibilitetu u međunarodnoj zajednici, Frattini će pomoći Vladi Srbije u procesu europskih integracija, posebno u vezi sa poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora," priopćeno je iz Vlade Srbije.

Franco Frattini bivši je šef talijanske diplomacije i bivši potpredsednik Evropske komisije zadužen za unutrašnje poslove i pravosudje.

Rođen je 1957. u Rimu, gdje je diplomirao pravo. Na mjesto tajnika talijanske vlade imenovan je 1994., a godinu dana kasnije za ministra za regionalne i javne poslove.

Od 2002. do 2004. bio je prvi ministar vanjskih poslova Italije. Podnio je ostavku 2004. godine, kada je imenovan za povjerenika EU.

  1. godine drugi put je imenovan za šefa talijanske diplomacije. Na toj funkciji ostao je do studenog 2011.