Regija
0

Fotografijama kroz 95 godina života u Tirani

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na današnji dan 1920. godine Tirana je proglašena glavnim gradom Albanije. Tim povodom je u Nacionalnom historijskom muzeju u Tirani otvorena izložba fotografija koja je koncipirana tako da prikazuje život u albanskoj prijetolnici kroz gotovo čitav vijek.

Izložbom fotografija, koja je realizovana u saradnji udruženja „Alsar“ i Nacionalnog historijskog muzeja, se htjelo prikazati razvoj glavnog albanskog grada od dvadesetih godina 20. st. te njegovo prerastanje u modernu prijestolnicu sa svim obilježjima njemu sličnih gradova.

Istovremeno, Općina Tirana povodom obilježavanja 95. godišnjice od proglašenja Tirane glavnim gradom u Umjetničkom paviljonu je organizovala izložbu "Tirana kroz godine", na kojoj su promovisane i tri publikacije posvećene ovom gradu.

Tirana je 9. februara 1920. godine privremeno proglašena glavnim gradom Albanije, dok je zvanično ovaj status stekla 11. februara 1920. godine. Ime Tirana se prvi put spominje 1418. godine u jednom historijskom dokumentu u Veneciji. Međutim, za osnivača i utemeljitelja Tirane 1614. godine smatra se Sulejman-paša.