Florence Hartmann: Oslobađajuća presuda nije iznenađenje

F
FENA
16.11.2012. u 13:55
1
5
Florence Hartmann: Oslobađajuća presuda nije iznenađenje
1
Florence Hartmann: Oslobađajuća presuda nije iznenađenje Florence Hartmann (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivša glasnogovornica nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, Florence Hartmann, komentirala je u petak za Slovensku televiziju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, rekavši da ona za nju nije iznenađenje te da pokazuje kako oni nisu krivi za zločine koji su se dogodili, ali za koje sami nisu bili krivi.
"Haški tribunal nije ustvrdio da nije bilo zločina ili žrtava, nego je ovom presudom rekao da dvije osobe koja su sve ove godine bile optužene nisu one koje su odgovorne za te zločine", rekla je Hartmann, a prenosi portal Slovenske televizije.

Prema njenim riječima, problem s optužnicom Gotovini postojao je od samog početka, kad su dokazi predočeni javnosti, a prvostepena osuda temeljila se na "jednoj čudnoj konstrukciji", na Brijunskom sastanku na kojem se govorilo o "zločinačkim namjerama u okviru intervencije u tzv. Krajini", prenosi riječi Hartmann Slovenska televizija.

Kako je rekla Hartmann, radi se o često kritikovanoj tezi o udruženom zločinačkom poduhvatu koja je trebala sugerisati da Gotovina i Markač zločin nisu počinili lično nego zbog saradnje s drugim osobama, navodno udruženima u zločinačkom poduhvatu i u masovnim zločinima. Teza o zločinačkoj grupi nije nova u sudstvu, ali svaki put nije bilo konkretnih dokaza, pa se nije znalo ko je u tim grupama bio, ustvrdila je Hartmann.

Ona tvrdi da je isto tako "čudna" bila i konstrukcija iz optužnice o prekomjernom granatiranju Knina te da se i zato moglo očekivati oslobađajuću presudu.

"Ako nema zajedničkog zločinačkog poduhvata, gdje se povezuje Gotovinu i sastanak na Brijunima s Tuđmanom jer se je govorilo o etničkom čišćenju, ako nemamo granatiranja nego imamo vojnu operaciju – onda se Gotovina ne može povezati s etničkim čiščenjem koje se dogodilo kasnije", rekla je Hartmann.

Ona tvrdi da bi trebalo "optužiti druge sudionike".

"Ponavljam, Haški sud ne tvrdi da nije bilo zločina nego da se je sudilo pogrešnim ljudima, odnosno da su pogrešni ljudi bili optuženi", rekla je Hartman.

Šteta da Hrvatska nije sama sudila počiniteljima na svojim sudovima, jer se dobro znalo koja je bila uloga vojske i policije te različitih struktura koje su sudjelovale u ratnim i drugim operacijama, rekla je Hartmann.

"Hrvatska je mogla preteći Haaški sud, stvarne počinitelje uhapsiti i suditi na svojim sudovima, zato snosi suodgovornost za krizu oko (suđenih) generala", rekla je Hartmann.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: