{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Firma iz BiH učestvuje u gradnji slovenske autoceste

A
9.10.2015. u 20:48
500
49
Firma iz BiH učestvuje u gradnji slovenske autoceste
500
Firma iz BiH učestvuje u gradnji slovenske autoceste
Foto: Arhiv/Klix.ba
Slovenski premijer Miro Cerar prisustvovao je na otvorenju radova 13,3 kilometara duge dionice na dijelu autoceste Hamburg - Solun kroz Sloveniju na dionici Draženci - Gruškovje, a na kojoj dio radova obavlja bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt iz Sarajeva.
Družba za autoceste Republike Slovenije (DARS) iz Ljubljane potpisala je ugovor u sklopu kojega je bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt zvanično dobila posao vrijedan 15 miliona konvertibilnih maraka (7,6 milijuna eura). Uz ovu bh. firmu, ostatak dionice ove značajne evropske autoceste obavlja konzorcij slovenskih građevinskih firmi.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je kako je sretan da je ova dugo godina očekivana dionica autoceste napokon započeta te je izrazio nadu kako će ljudima koji žive u ovim krajevima omogućiti bolju prometnu povezanost, a time i bolji život. Također, naglasio je važnost ove ceste za bolju privrednu konkurentnost Slovenije.

Cerar je kazao kako je DARS za ovaj projekt dobio potporu iz EU fondova u ukupnom iznosu od 63 miliona eura. Izrazio je nadu kako će uspješno biti potpisani i ugovori za drugu dionicu te kako očekuje da će radovi, prema planu, biti gotovi prije početka turističke sezone 2018.

Nakon polaganja kamena temljca, na čelu sa premijerm Cerarom, bačena je i simbolična prva lopata na ovoj dionici.

Admir Eminović, direktor za inostrane poslove u Euro-Asfaltu, izjavio je kako se radi o značajnom projektu s obzirom da je po prvi put Euro-Asfalt, odnosno operativa firme iz BiH, obavlja ovako obimne poslove u Sloveniji. Eminović je kazao kako je ovo dobar način propagiranja Euro-Asfalta koji je postao značajna firma u regionu. Dodao je kako je ovaj projekat samo uvod u jedan veći projekt u etapi II. b autoceste, kojeg bi ova firma trebala ugovoriti do kraja godine.

Zdenko Bojić, šef projekta Euro-Asfalta, izjavio je kako se upravo radi kilometar devijacije postojeće ceste i četiri velika objekta uz novu autocestu te kako projekt, potpisan u augustu ove godine, treba biti gotov za godinu dana.

Ugovor Euro-Asfalta podrazumijeva građevinske radove na autocesti A4 Slivnica - granični prijelaz Gruškovje, poddionica AC Draženci - MMP Gruškovje, a II. b etapa - uključuje početne građevinske radove.

Uz slovenskog premijera i druge visoke uzvanike, na polaganju kamena temeljca na dionici autoceste sudjelovao je i slovenski ministar infrastrukture Peter Gašperšič te načelnik općine Podlehnik. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: