Regija
0

Finski tužitelj za slovenski list "Dnevnik" o aferi "Patria"

FENA
Bez učinkovite suradnje sa slovenskim tijelima bit će gotovo nemoguće zaključiti istragu koja se vodi u Finskoj oko navodne isplate nezakonitih provizija u poslu zaključenom prije godinu i pol dana između finske kompanije "Patrie" i Slovenske vojske, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik", za koji su o tome izjave dali glavni policijski istražitelj u tom predmetu Kaje Erik Bjoernquist i tužitelj Jukka Rappe.

"Znamo da je novac išao u Austriju. Sumnjamo da je dio predan službenim osobama u Sloveniji i sada to istražujemo", rekao je Bjoernquist, dodajući kako do sada zbog postojećih razlika u kaznenom postupku dviju država nisu saslušali nikoga u Sloveniji iako točno znaju s kojim bi osobama željeli razgovarati.

Tužitelj Jukka Rappe rekao je da se istraga tiče međunarodne korupcije u kojoj postoje dvije strane.

"Ako je netko dao mito, onda na drugoj strani mora biti netko tko je mito primio", rekao je Rappe.

Pozivajući se na neslužbene finske izvore, slovenski list navodi da istražitelji u toj državi nisu zadovoljni suradnjom sa slovenskim kolegama, što otežava i položaj finskog tužiteljstva, jer će na domaćem sudu teže moći obraniti moguće postupke protiv osumnjičenih u samoj kompaniji "Patriji" ukoliko se ne otkrije kamo je otišao novac rezerviran za nezakonite provizije.

Osumnjičenici za omogućavanje nezakonitih provizija u poslu sa Slovenijom u toj državnoj kompaniji su zastupnik "Patrie" za Sloveniju Reijo Niitynen, izvršni potpredsjednik odjela "Patria" Vehicles Hekki Hullkonen i donedavni Patrijin direktor Jorma Wiitakorpi, piše slovenski list.

Izdavanje europskog uhidbenog naloga protiv stranih državljana Waltera Wolfa i Wolfganga Riedla, čime bi se omogućilo da oni budu uhićeni u bilo kojoj europskoj državi, u finskom tužiteljstvu drže pitanjem "operative i taktike", piše "Dnevnik". Spomenuta dvojica biznismena navedena su u emisiji finske nacionalne televizije YLE koja je emitirana u ponedjeljak, kao posrednici u kanaliziranju 21 milijun eura nezakonitih provizija prema Sloveniji.

Zbog navoda u toj emisiji da je slovenski premijer Janez Janša za zaključivanje posla nabave oklopnih vozila za Slovensku vojsku "primio mito", Slovenija je u četvrtak uložila diplomatsku prosvjednu notu, a Janša je najavio i pokretanje sudskog postupka zbog klevete protiv finske televizije i novinara Magnusa Berglunda.