Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, reagovala i policija

Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, reagovala i policija
136
D. Be.
12.9.2019. u 12:23
123
komentara
136

dijeljenja
Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, reagovala i policija
Više osoba, zasad nepoznatih policiji, sinoć je objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci gdje se danas otvara izložba povodom stote godišnjice okupacije Rijeke.
Policija je reagirala jutros nešto prije sedam sati i uklonila zastavu. Ne radi se o aktuelnoj talijanskoj zastavi, nego o historijskoj zastavi Kraljevine Italije.

Policija je pronašla i propagandne letke.

Sve je objavljeno i na Twitteru. U objavi se slavi talijanski okupator Gabriele D'Annunzio koji je prije sto godina s paravojnim jedinicama ušao u Rijeku, a kojeg danas slave fašisti jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvo razdoblje Mussolinijeve vladavine Italijom, piše Index.hr.


"Danas, na stotu godišnjicu zauzimanja Rijeke, htjeli smo pokazati da, kao i u to vrijeme, ima Talijana koji se ne predaju. Željeli smo pokazati da još ima Talijana koji ne prihvaćaju da ih predstavlja marionetska vlada koja ne brani nacionalne interese, vlada koja umjesto da brani vlastite granice i građane otvara vrata okupatorima, vlada koju čine muškarci i žene koji ne poznaju ljepotu, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Danas je jedna skupina Talijana podigla našu trobojnicu na fasadi Guvernerove palače u Rijeci", stoji u izjavi fašističke skupine.

"Zauzeće koje je izvršila skupina Vodoinstalateri, treće nakon onih u Lampedusi i Bibbianu, ne želi osvetiti otupljeni nacionalizam koji je glup i prije svega staromodan, a još manje iskazivati bilo kakav oblik nostalgije tipičan za odbrambene bitke koje se pokazuju od velike koristi za mainstream. Naša skupina želi podsjetiti svoje sunarodnjake ko smo, odakle dolazimo i što smo sposobni učiniti. Želimo ponovno probuditi svijest Talijana koji se ne zadovoljavaju objavljivanjem beskorisnih postova na Fakebooku. Jučer Nittijeva vlada, danas Conteova vlada, predstavljaju interese financijske elite koja je protunarodna.

Danas je više nego ikad potrebno ponovno zapaliti baklju koju su 12. septembra 1919. zapalili veliki ljudi poput D'Annunzija, Kellera, Hosta-Venturija, Marinettija, Reine, De Ambrisa i mnogih drugih jednako hrabrih nepoznatih boraca. Danas smo se kao i nekad 'digli sami protiv zastrašujućeg i nezasitnog čudovišta. Digli smo se sami protiv ludog i zlog svijeta. Digli smo se sami protiv neizmjerne moći lopova, lihvara i prevaranata. Udišemo svoj ponos.' Hrabrost, odvažnost i ustanak bit će dijelovi naše poezije", dodali su.
Prijavi grešku


Komentari (123)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...