{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Farmaceutski gigant Pfizer podmićivao ljekare

S
8.8.2012. u 12:42
19
10
Farmaceutski gigant Pfizer podmićivao ljekare
19
Farmaceutski gigant Pfizer podmićivao ljekare
Američka farmaceutska kompanija Pfizer, koja je optužena da je podmićivala ljekare u Srbiji, Hrvatskoj i još pet zemalja, da bi izbjegla suđenje nagodila se da plati 60 miliona dolara.
Kako prenose beogradski mediji, u prijavi američke Komisije za hartije od vrijednosti i berze navodi se da je firma Pfizer Srbija posredstvom predstavništva čiji je službenik platio put na konferenciju u Čileu ljekaru iz državne službe, u zamjenu za povećanu kupovinu Pfizer proizvoda.

Za taj sporazum saznalo je rukovodstvo kompanije Pfizer Srbija i otpustili su prodavca, ali nisu raskinuli dogovor, pošto je, kako se navodi u prijavi, ljekar zaprijetio da će objelodaniti slučaj.

Komisija je podnijela prijavu protiv Pfizera u više zemalja, uključujući i Srbiju za kršenje zakona o korupciji u inostranstvu, zbog nelegalnih isplata zvaničnicima u više zemalja, od 2001. do 2007. godine.

Kako prenose američki mediji, vlasti u SAD su saopštile da su predstavnici američke kompanije troškove predviđene za podmićivanje u nizu zemalja pokušali da opravdaju kao legitimne, navodeći da je novac trošen za putovanja, zabavne i marketinške svrhe.

Da bi izbjegao suđenje, Pfizer je pristao na nagodbu, što je činio i ranije.

Prije tri godine Pfizer je za neistinito reklamiranje svojih lijekova platio 2,3 milijarde dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: