|

Evropski parlament osudio ratnohuškačku retoriku Šešelja

Evropski parlament osudio ratnohuškačku retoriku Šešelja
11
S
SRNA
27.11.2014. u 13:23
18
komentara
11

dijeljenja
Evropski parlament osudio ratnohuškačku retoriku Šešelja Foto: Blic.rs
Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj osuđuje ratnohuškačku retoriku, podsticanje mržnje i ohrabrivanje na teritorijalne pretenzije koje je izrazio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj od kada je privremeno pušten iz pritvora Haškog tribunala.
U rezoluciji Evropskog parlamenta osuđeni su Šešeljevi pokušaji da poremeti Srbiju sa njenog evropskog puta.

Poslanici su osudili njegovu retoriku iz vremena rata i njegove javne pozive na stvaranje velike Srbije, kao i javno izrečene navode o susjednim zemljama, uključujući Hrvatsku, koja je članica EU.

"Parlament poziva vlasti Srbije da istraže da li je Šešelj prekršio zakon Srbije i da potpuno primijene zakon o zabrani govora mržnje, diskriminaciju i podsticanje nasilja", navodi se u saopštenju.

Evropski parlament zatražio je da Haški tribunal preduzme mjere i preispita postojanje uslova za privremeno oslobađanje Šešelja pod novim okolnostima.

Lider radikala 12. novembra pušten je iz haškog pritvora, gdje je proveo 12 godina bez izrečene presude.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je 6. novembra odluku da Šešelj bude privremeno pušten na slobodu.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko vijeće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, a "imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbjeglo najgore", naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu pod optužnicom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Od tada se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Haagu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Završne riječi na suđenju Šešelju u Haškom tribunalu iznesene su u martu 2012. godine, a presuda do danas nije donesena.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...