Samit u Granadi
11

Evropski lideri pokušavaju smanjiti tenzije: Aktivno se radi na sastanku Vučića i Osmani u Španiji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Samit evropskih lidera održava se danas u španskoj Granadi, a na njemu će sudjelovati i predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Britanski The Guardian je pozivajući se na izvore, objavio da evropski lider pokušavaju organizovati sastanak Osmani i Vučić.

"Vučić i Osmani sudjelovat će na samitu evropskih lidera u Granadi u Španjolskoj, a izvori kažu da se pokušavaju smjestiti zajedno u istoj prostoriji unatoč političkom neprijateljstvu između dvije zemlje", naveo je britanski mediji.

U međuvremenu, njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu na mirno rješenje situacije na sjevernom Kosovu.

"Za mene je vrlo važno da situacija ne eskalira dalje kada su u pitanju Srbija i Kosovo. Želimo mirno rješenje i za to smo jako predani zajedno s Francuskom i Italijom", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji s bugarskim premijerom Nikolaj Denkov.

Dodao je da će se o tom pitanju raspravljati i u četvrtak i petak kada će se čelnici gotovo 50 evropskih zemalja sastati u Granadi u Španjolskoj.

Tokom dana, glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova nazvala je povlačenje srpskih trupa s granice s Kosovom "važnim korakom", ali je od Beograda zatražila da učini više na deeskalaciji napetosti s Kosovom.

Govoreći za medije u Berlinu, Kathrin Deschauer rekla je da je situacija u regiji prilično uznemirujuća nakon najnovije runde smrtonosnog nasilja na sjeveru Kosova.

"Srbija ima obavezu nedvosmisleno pozvati na odustajanje od nasilja. Općenito, situacija je napeta. Prvi znaci smanjenja srpskih snaga važan su korak prema deeskalaciji. Bez obzira na to, želimo ponovno naglasiti da daljnji koraci mora se uzeti sada", rekla je.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir je tokom posjete Kosovu kazao da je reakcija institucija Kosova bila odgovorna, a napad u kojem je ubijen policajac je nedvosmisleno nazvao terorizmom, prenio je Telegrafi.com.