Evropski diplomati nezadovoljni Jeremićem

F
FENA
20.11.2008. u 15:51
0
11
Evropski diplomati nezadovoljni Jeremićem
0
Evropski diplomati nezadovoljni Jeremićem
Evropski diplomati ne zamjeraju Srbiji samo nepotpunu saradnju s Haaškim sudom, nego sve više i ponašanju ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, čije posljednje istupe ocjenjuju kao neodgovorne i neprihvatljive, prenosi u četvrtak novosadski "Dnevnik".
Dopisnik "Dnevnika" iz Bruxellesa poziva se na interni dokument EU u kojem su sadržana mišljenja diplomata zemalja članica u raspravi o izvješću Evropske komisije o Srbiji.

Belgijski diplomati posebno su kritizirali Jeremićevo stajalište da zbog privredne krize srbijanska Vlada neće moći ispuniti sva obećanja i da EU zato za Srbiju treba učiniti nešto više, piše "Dnevnik".

"Smatramo da je krajnje neodgovorno tražiti od EU da nadomješta neispunjena obećanja dana građanima. Potpuno je neprihvatljivo da šef diplomatije neke zemlje zlorabi EU za unutarnjopolitičke potrebe", ističu Belgijci.

Oštre kritike na račun Jeremićevih istupa iznijeli su i diplomati Mađarske, Češke i Njemačke.

"Jeremić svojim nastupima stvara ozračje u kojemu neće biti dovoljno što god da Evropska unija učini za Srbiju i na taj je način unaprijed pokušava optužiti za neuspjehe svoje Vlade", smatraju njemački diplomati, prenosi iz Bruxellesa "Dnevnik".

Ni Britancima se nisu svidjeli posljednji Jeremićevi istupi, koji su ocijenjeni kao "štetni i za stabilnost regije i ulogu EU i za samu Srbiju".

"Dnevnik" navodi da čak iz Rima, koji ima "tradicionalno prosrpsko stajalište", dolaze kritike na račun Jeremića.

Uz kritike na račun srbijanskog ministra vanjskih poslova, diplomatski predstavnici zemalja EU Srbiji prigovaraju da potpuno ne sarađuje s Haaškim sudom, a prati se i odnos prema statusu Kosova.

Godišnje izvješće o napretku Srbije nije zadovoljavajuće i s takvim izvješćem Srbija nikako ne bi mogla dobiti status kandidata, navodi "Dnevnikov" dopisnik.

"Ipak, niz članica EU, uključujući i predstavnike Europske komisije, istakli su da treba imati na umu što se sve dogodilo u Srbiji posljednje godine, počevši od proglašenja neovisnosti Kosova do predsjedničkih i prijevremenih parlamentarnih izbora. Naravno, niko ne dovodi u sumnju da će Srbija, prije ili poslije, kada ispuni uvjete za članstvo, postati dio EU", zaključuje list.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: