Regija
0

Evropska komisija usvojila strategiju za zapadni Balkan

FENA
Evropska komisija usvojila je danas u Bruxellesu Strategiju za jačanje evropske perspektive, dokument koji će 28. i 29. marta, na Brdu kod Kranja, biti predstavljen ministrima vanjskih poslova Evropske unije i u kojem se od Srbije zahtijeva da potvrdi "privrženost bližim vezama sa EU".

"Zemlje zapadnog Balkana su pred izazovima koji bi mogli da imaju dugoročne posljedice po njihovu sigurnost i prosperitet... Neophodnost rješavanja statusa Kosova je usmjerila pažnju na region i njegove veze sa EU", dodaje se u Strategiji.

U dokumentu se ističu uvjeti za napredak Hrvatske u pregovorima o članstvu, za početak pregovora o članstvu Makedonije, za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Albanijom i Crnom Gorom i za potpisivanje SSP-a s Bosnom i Hercegovinom, koje se očekuju u aprilu.

"Srbija se trenutno suočava sa strateškim izborom u pogledu svoje budućnosti... Evropska komisija poziva Srbiju da potvrdi svoju privrženost bližim vezama sa EU", ističe se u dokumentu.

"Važniji nego ikada do sada za približavanje EU Srbije i ostatka regiona su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnos", naglašava se u dokumentu koji je pripremila Evropska komisija.

U njemu se ističe da EU ostaje spremna da u potpunosti integrira Srbiju u "evropsku porodicu" i da potpiše SSP "čim budu ispunjeni uvjeti vezani za punu saradnju s Haškim tribunalom.

Da bi pomogla odvijanju tog procesa, Evropska komisija naglašava da je EU stvorila radnu grupu ("task force) koja bi trebalo da razmotri načine za ubrzavanje procesa približavanja Srbije, javio je Tanjug.

Evropska komisija je istovremeno istakla da i "Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu". Ona, u svom dokumentu, podsjeća da je Priština proglasila nezavisnost 17. februara i da će u narednom periodu Unija pomoći Kosovu kroz misiju Euleks, funkciju specijalnog predstavnika EU i kroz pomoć od milijardu eura u periodu 2007-2010.

Kosovo je pohvaljeno za napredak u stvaranju "multietničkog društva", a dokaz za to je, po ocjeni Evropske komisije, to što nova vlada u Prištini ima među ministrima i Srbe i Turke.

Strategija Evropske komisije predviđa početak dijaloga o ukidanju viznog režima sa svim zemljama zapadnog Balkana.

Evropska komisija će također povećati broj stipendija za studente zapadnog Balkana koji žele da studiraju u EU, a povećat će i pomoć nevladinim organizacijama, naučnim i obrazovnim institucijama.

Komisija će pomagati i Regionalnom savjetu za saradnju koji je nedavno zamijenio Pakt za stabilnost i podržat će niz regionalnih incijativa.

Finansijska podrška čitavom regionu u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć iznosit će 3,5 milijardi eura za period 2007-2011.

EU će, u okviru tih instrumenata, pomoći Srbiji sa 976 miliona eura, dok je za Kosovo planirano 395 miliona.