Regija
37

Evropska komisija Milanoviću: Objasnite zatvaranje granice

Klix.ba
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Evropska komisija traži od hrvatske Vlade pojašnjenja oko odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione koji ulaze iz smjera Srbije jer prve procjene u Komisijinoj analizi mjere govore da bi to zaista moglo predstavljati kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, ali i kršenje pravila carinske unije, javlja Večernji list.

Portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič izjavila je na konferenciji za medije u Briselu da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je SSP prekršen.

"Naše prve procjene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSP”, izjavila je ona.

Ona je kazala da je visoka predstavica Federica Mogherini jutros ponovo razgovarala telefonom sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i podsjetila ga da je prije dva dana javno pozvala Srbiju i Hrvatsku da što prije riješe nesuglasice kako bi se nesmetan protok robe nastavio.

Kocijančič je kazala da je ova tema na dnevnom redu razgovora koji će komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Hahn danas voditi u Beogradu.