Regija
0

Evropska komisija dodijelila Srbiji skoro 180 miliona eura

FENA
Evropska komisija je u ponedjeljak usvojila nacionalni program za 2013. godinu za Srbiju prema Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA), saopćeno je iz Evropske komisije.

Program vrijedan 178,7 miliona eura pomoći će Srbiji da implementira reforme u ključnim područjima kao što su vladavina zakona, javna administracija, socijalna uključenost, razvoj privatnog sektora, transport, okoliš, energetika i poljoprivreda.

Ove reforme su od ključnog značaja za evropske integracije i direktno će poboljšati živote građana Srbije.

Današnjim sporazumom, pretpristupna pomoć koju je Evropska unija omogućila Srbiji od 2001. godine iznosi 2,6 milijardi eura.

"Ovo je historijska godina za odnose Srbije i EU zbog odluke o započinjanju pristupnih pregovora i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Važno je da Srbija sada iskoristi ovaj zamah i nastavi implementirati ključne reforme", rekao je evropski komesar za proširenje i politiku prema susjedima Štefan Fuele.

Ovaj program pomoći će Srbiji u području vladavine zakona tako što podržava implementaciju nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije, unapređenje zatvorskog sistema i jačanja nezavisnosti i kompetencije pravosudnog sistema.

Fondovi će se također koristiti za jačanje učinkovitosti srpske carinske uprave i ustanova za nadziranje granica, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Fondovi će također unaprijediti kapacitete javne administracije na centralom i lokalnom nivou tako što će razvijati sektor upravljanja javnim finansijama i javnim nabavkama.

Pored toga, fondovi će biti usmjereni na poboljšanje rada 34 općine na jugu i jugozapadu Srbije.

Razvoj privatnog sektora bit će podržan mjerama koje će unaprijediti poslovnu okolinu, povećanje konkuretnosti srpskih preduzeća i ulaganje podrške u razvijanje istraživanja i inovacija. Po pitanju transporta, uvjeti za navigaciju na Dunavu bit će poboljšani.

Pored IPA programa usvojenog danas, EU fondovi za Srbiju bit će dostupni i pod programima kao što su Fond za civilno društvo (2,5 miliona eura), program TEMPUS (četiri miliona eura) i fondovi za izbjeglice prema Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja (12 miliona eura).