Regija
7

Evropa smiruje Makedoniju: Gruevski i Zaev danas u Strazburu

Klix.ba
Zoran Zaev i Nikola Gruevski (Foto: Kurir.mk)
Zoran Zaev i Nikola Gruevski (Foto: Kurir.mk)
Premijer Makedonije i lider partije VMRO-DPMNE Nikola Gruevski danas će sa liderom opozicije Zoranom Zaevom otići u Strazbur kako bi se sastali sa poslanicima Evropskog parlamenta.

Lideri suprotstavljenih strana u Makedoniji koji su posljednjih dana izazvali pometnju i zabrinutost u Evropi sastat će se sa poslanicima Richardom Howittom, Ivom Vajglom i Eduardom Kukanom. Kako je najavljeno, glavna tema će biti politička kriza u zemlji.

Iako detalji sastanka nisu otkriveni, Howitt, koji je prisustvovao mitingu opozicije i koji se kasnije sastao sa predstavnicima stranke VMRO-DPMNE, tvrdi da ne žele tražiti krivca.

"To bi bilo neodgovorno jer mi imamo ulogu medijatora koji bi trebao pomoći u traženju rješenja krize", rekao je Howitt.

Također, Gruevski i Zaev će se sastati sa komesarom za proširenje Evropske unije Johannesom Hahnom.

Makedonija će, zajedno sa Turskom i Mađarskom, biti tema sutrašnje sjednice Evropskog parlamenta. Poslanici će detaljno razmotriti političku situaciju u bivšoj jugoslavenskoj republici, a na inicijativu Hahna Makedonija će ostati u fokusu i tokom narednih mjeseci.