{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Evo zašto je Mesić prekinuo intervju RTL-u

F
15.2.2010. u 08:48
0
33
Evo zašto je Mesić prekinuo intervju RTL-u
0
Evo zašto je Mesić prekinuo intervju RTL-u
Stjepan Mesić
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prekinuo je intervju hrvatskoj RTL televiziji zbog postavljenoga mu pitanja "drži li ga glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u šaci" što je javnosti emisiji "Intervju tjedna" prikazala ta TV kuća.
Predsjednik Mesić, kojem je to bio posljednji TV intervju u desetogodišnjem mandatu i prvi koji je prekinuo, izjavio je da je "pitanje glupo" i uzvratio protupitanjem "zašto bi mene Bajić držao u šaci", dodavši "da to nema smisla odgovarati" te da bi pitanja koja mu se postavljaju trebala biti logična, a ne da ga se pitaju gluposti.

"Što vam pada napamet i jeste li vi za to da mi završimo ovaj razgovor", rekao je Mesić novinarki Ivani Brkić i demonstrativno prekinuo intervju te skinuo mikrofon s revera ljutito dodavši kako ne dozvoljava takvo ponašanje te da ga se maltretira.

Pitanju koje je uzrokovalo prekid intervjua prethodilo je pitanje o rezultatima istrage u kojoj je glavni državni odvjetnik Mladen zaključio da je sadašnja premijerka Jadranka Kosor dobila stan pod legalnim uvjetima.

Na napomenu novinarke da je godinama prije Mesić tvrdio da je Kosor stan dobila protuzakonito te na pitanje čime ga je državni odvjetnik Bajić sada uvjerio i to nakon samo dva dana istrage, Mesić je odgovorio da novinarka nastupa dosta provokativno te da je već jednom objasnio što je to izborna kampanja, a što su odluke državnih tijela.

Na ponovljeno pitanje da je i 2007. isto govorio o stanu Jadranke Kosor, Mesić je samo kratko odgovorio kako misli da je novinarka razumjela njegov odgovor.

I na prethodno pitanje koje je glasilo "zbog čega je najprije tvrdio da nije zvao Šestaka (u Podravku) za kredit svom prijatelju da bi kasnije ipak priznao da jest", predsjednik Mesić je odgovorio protupitanjem "tko vam kaže da sam ja to tvrdio?" na što je novinarka rekla da je čitala u novinama. Mesić joj je odgovorio da "nije dobro pročitala", poručio joj da "dobro sad sluša" te je ponovno ispričao da je da je na molbu vlasnika i direktora tvrtke SMS Srđana Mladinića nazvao bivšeg predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka i pitao ga može li pomoći SMS-u, ali da mu je Šestak odgovorio da ne može jer SMS duguje Podravki 60 miliona kuna.

Na primjedbu da je Polančec spominjao i drugi kredit SMS-u u iznosu od devet milijuna kuna, Mesić je odgovorio da "Polančec bulazni" i "nema pojma o čemu govori" te da "štiti svoju kožu jer su pod istragom ili u zatvoru oni koji su s njim radili". Ustvrdio je da nije sudjelovao ni u jednom poslu u kojemu bi bilo riječi o uvjetima po kojima će se dati kredit ili uvjetima po kojima će neko s nekim poslovati.

Prije prekida intrevjua predsjednik Mesić odgovarao je na pitanja o brojnim korupcijskim aferama koje potresaju Hrvatsku, njegovu odnosu s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i aktuelnom premijerkom Jadrankom Kosor te o sukobu s bivšim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom.

Mesić smatra da je u vladi bivšega premijera Ive Sanadera postojala "paralelna linija zapovijedanja" za koju je Sanader svakako morao znati budući da je riječ o njegovim prijateljima s kojima se sastajao, a za koje se sada vidi da su sudjelovali u mnogim poslovima. Smatra da su članovi vlade morali nešto znati o tim poslovima, prije svega o onima vezanim uz javne nabave.

Ustvrdio je da je cijela privatizacija provedena kao "pljačka uz prisustvo vlasti". Na pitanje znači li to da je "Sanader onda bio glavni pljačakaš" Mesić je odgovorio da to ne može tvrditi te da ne želi špekulirati.Mesić smatra da u svoja dva predsjednička mandata nije strateški ni u čemu pogriješio te da predsjedničku dužnost napušta zadovoljan onim što je napravio iako bi danas možda u nekim situacijama imao drukčiju retoriku.

Kad je riječ o odnosima sa susjedima rekao je da su njegove izjave uvijek bile principijelne. Osvrnuo se i na reakcije na njegove izjave o Republici Srpskoj i njezinu predsjedniku Miloradu Dodiku rekavši da svijet podcijenio Slobodan Milošević te da to danas čini i s Miloradom Dodikom. Oduševljen je pak odlučnost koju premijerka Kosor iskazuje u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednom Slovenijom.

Stjepan Mesić misli da će biti zapamćen kao drugi hrvatski predsjednik i onaj koji je Hrvatsku izveo iz izolacije u odnosu na Europu i svijet te koji se zauzimao i pridonio demokratizaciji društva te vladavinu prava u Hrvatskoj.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: