Odlučni i hrabri
63

Europarlamentarci nominovali Tsiprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri tri grupe Evropskog parlamenta smatraju da grčki premijer Alexis Tsipras i njegov makedonski Zoran Zaev zaslužuju Nobelovu nagradu za mir.

Njih su nominovali predstavnici socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene evropske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je javila da su Udo Bullman, čelnik socijaldemokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, lider Zelenih Ska Keller te lider Ujedinjene evropske ljevice-Nordijske zelene ljevice (GUE-NGL) Gabbi Zimmer u zajedničkom saopćenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu potonje zemlje "okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana".

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. juna prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Troje lidera europarlamentarnih grupa naglasili su da su Tsipras i Zaev imali političku hrabrost insistirati na sporazumu unatoč protivljenju nacionalista u obje zemlje.