Kosovo
0

EULEX i KFOR osudili sukobe u Mitrovici

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Voditelj evropske misije na Kosovu EULEX-a Yves de Kermabon osudio je u nedjelju sukob Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici u subotu navečer u kojem je povrijeđeno šest osoba među kojima i pripadnici EULEX-a i kosovske policije, a incident je osudio i KFOR.

"EULEX snažno osuđuje počinitelje nasilnih sukoba u Mitrovici, gdje su u pokušaju uspostave reda i mira ranjeni po jedan pripadnik policije EULEX-a i kosovske policije. Ovakvi akti besmislenog huliganizma nemaju mjesta u demokratskom društvu i svi bi ih trebali osuditi", stoji u saopćenju EULEX-a.

Do sukoba je došlo pošto je grupa Albanaca, proslavljajući pobjedu Turske nad Srbijom u polufinalu svjetskog prvenstva u košarci, krenula preko mosta na Ibru prema sjevernom dijelu Mitrovice pretežno naseljenom Srbima.

Kosovska policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala sukobljene Srbe i Albance koji su jedni na druge bacali kamenje, a čula se i pucnjava iz automatskog oružja.

U mitrovičkoj bolnici zbrinuto je četvoro povrijeđenih - troje sa povredama od suzavca i kamenja pušteno je kući, a na liječenju je zadržan jedan teže povrijeđeni koji ima prostrijelnu ranu na nozi.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Buhler je najoštrije osudio najnoviji sukob.

"KFOR neće tolerisati nikakvu vrstu nasilja i traži od stanovništva na Kosovu pomoć kako bi se uhapsili izazivači nereda", stoji u saopćenju Buhlera.

Također se navodi da je KFOR spreman djelovati u bilo kojim okolnostima zajedno s kosovskom policijom i EULEX-om kako bi se očuvala sigurnost.