Regija
9

Euforično proslavljena stogodišnjica Albanije

Anadolija
Sinoć je Skoplje bilo domaćin svečanosti obilježavanja 100. godišnjice nezavisnosti Albanije. Svečanosti su prisustvovali premijer Kosova Hashim Tachi i premijer Albanije Sali Berisha. Svečanost je obilježena folklorom i pjesmama kojima se proslavlja "100 godina nezavisnosti", a ovim povodom govor je održao i zamjenik premijera Makedonije Musa Caferi.

"Makedonija, Albanija i Kosovo imaju zajednički cilj, a to je međusobna saradnja i suživot u Evropi", kazao je caferi. On je potom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i NATO-u, naglasivši da njihovo povjerenje neće biti iznevjereno.

Prisutnima se obratio i premijer Kosova Hashim Tachi.

"Nalazimo se ovdje kako bismo proslavili 100. godišnjicu Albanije. Skoplje je nekada bilo glavni grad Kosovske pokrajine. Pravo je čudo kako se Kosovo izborilo za nezavisnost, a to možemo zahvaliti Oslobodilačkoj vojsci Kosova", poručio je Tachi.

Uime makedonskih Albanaca prisutnima se obratio Ali Ahmeti rekavši kako je ovaj skup upriličen povodom prisjećanja na Prizrensku ligu i Kongres u Bitoli. On je takođe naglasio i to da narodi Balkana trebaju živjeti u miru, a ne u prošlosti.

Stotu godišnjicu nezavisnosti Albanije čestitao je i albanski premijer Sali Berisha.

"Mi Albanci nikada se nismo mirili sa nanešenom nam nepravdom. Nikada nismo prihvatali oduzimanje slobode. Albanska nacija postala je slobodna poslije posljednjeg rata za slobodu u Evropi, u kojem je učestvovala Oslobodilačka vojska Kosova i Oslobodilačka vojska Makedonije. Pozivam sve Albance u Skoplju na jedinstvo. Prijateljima naše nacije poručujem da su Albanci spremni za prijateljsku saradnju", kazao je Berisha.

On je takođe pozvao sve Albance, muslimane, pravoslavce i katolike da se međusobno poštuju i naglasio da se jedino tako može biti dobar musliman, dobar pravoslavac i dobar katolik.

Ovoj svečanosti prisustvovali su i mnogi državnici, ministri i ambasadori. Svečanost će sutra biti održana i u Tirani.