Svijeće za 11 života
1

EUFOR obilježava 10 godina od stradanja makedonskih vojnika u helikopterskoj nesreći

Klix.ba
Na današnji dan prije 10 godina, vojni helikopter sa vojnicima koji su se vraćali kući nakon mirovne misije u EUFOR-u u BiH srušio se u blizini svog krajnjeg odredišta u Skopju. Poginulo je svih 11 osoba koje su bile u helikopteru.

To je bilo osoblje iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Deset godina kasnije, načelnik štaba i osoblje EUFOR-a, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane i zvaničnicima i vojnim osobljem Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije okupili su se kako bi odali počast i prisjetili se onih koji su izgubili svoje živote u toj tragediji.

Osoblje EUFOR-a se kao počasna jedinica postrojilo pokraj spomenika, a zamjenik ministra odbrane Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Bekim Maksuti u svom govoru je rekao: “Naše sigurnosne snage, koje su služile rame uz rame sa ostalim mirovnjacima, nikada nisu doživjele takav tragičan gubitak. Oni su predstavljali doprinos Makedonije trajnom miru i sigurnosti u našoj regiji”.

Prilikom odavanja počasti i polaganja vijenaca, Maksutiju i načelniku štaba EUFOR-a pridružili su se sljedeći zvaničnici: brigadni general Pavle Arsovski, zamjenik načelnika Zajedničke operativne komande, Aleksandar Krstevski, otpravnik poslova u Ambasadi Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije u Sarajevu, i brigadir Donce Kuzmanov, vojni ataše za BiH i Crnu Goru. Zapaljeno je 11 svijeća za 11 izgubljenih života.

Doprinos ove zemlje sigurnosti regije se nastavlja: Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je jedna od pet "zemalja partner" koje zajedno sa zemljama članicama EU učestvuju u operaciji"Althe", operaciji snaga Evropske unije koje u Bosni i Hercegovini doprinose sigurnom i stabilnom okruženju, saopćeno je iz EUFOR-a.