Objavljen "non-paper"
0

EU zabrinuta zbog situacije u Srbiji: Zastrašivanje novinara, tabloidi u funkciji politike

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo za evropske integracije Srbije objavilo je neformalni dokument Evropske komisije o situaciji u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, takozvani "non-paper".

Dokument predstavlja šestomjesečni izvještaj koji države članice EU informišu o situaciji u oblastima od ključnog značaja za proces evropskih integracija.

Izvještaj je utvrdio da je došlo do ozbiljnih kašnjenja u nizu reformi koje se tiču ​​vladavine zakona, kao i koordinacije antikorupcijskih politika.

Posebno se ističu prijetnje, zastrašivanje i nasilje nad novinarima, kao i politički i ekonomski utjecaj na medije. U Poglavlju 24 uočeni su pozitivni koraci u graničnoj kontroli i migraciji te u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

"Slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje predstavljaju ozbiljan razlog za zabrinutost, posebno na lokalnom nivou. Uz to, dodaje se u izvještaju, zabrinutost i dalje izaziva politički i ekonomski utjecaj na medije", kaže se u dokumentu.

Poglavlja 23 (Pravda i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) najvažniji su napredak na putu evropskih integracija, jer mogu usporiti taj proces ako se reforme u tim područjima odgode.

Evropska komisija stoga pažljivo nadgleda napredak zemalja kandidatkinja i priprema redovne neformalne izvještaje za Srbiju i Crnu Goru. Srbija je ove godine otvorila samo dva nova pregovaračka poglavlja, što se nije dogodilo od 2015. godine, kada su prva dva otvorena u decembru.

Proces ustavnih reformi za jačanje neovisnosti i odgovornosti pravosuđa trenutno je u zastoju, ocjenjuje se u izvještaju.

"Vladini službenici, ponekad na najvišem nivou, i dalje javno komentarišu tekuće istrage i suđenja, kao i pojedine sudije i tužioce. Kampanja tabloida cilja ciljeve članova pravosuđa poznatih po kritičkim pogledima na reformu pravosuđa", navodi se u izvještaju.