Jelko Kacin
0

EU šokirana percepcijom Mladića kao narodnog heroja

FENA
Izvjestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao je da Evropska unija (EU) trenutno nema pozitivan odgovor na zahtjev Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji i ponovio da uslov ostaje saradnja s Haškim tribunalom.

U očekivanju novog izvještaja glavnog haškog tužioca, koji bi sredinom godine mogao da dovede do početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Srbijom, Kacin je naveo da glavni haški tužilac Serge Brammertz posebno ističe nedovoljnu javnu podršku u Srbiji izručenju Mladića, kao i da EU "još uvijek šokira percepcija Mladića kao narodnog heroja".

"Upravo je proboj koji bi omogućio da se Srbija "suoči sa svojom prošlošću, kako bi bila spremna za svoju budućnost", sada izazov za srpske političare, rekao je Kacin.

"Sve dok bude imala svoje nacionalne junake u 90-im godinama, oličene u liku i djelu Ratka Mladića, Srbija ne može da odgovori na očekivanja EU i ne može da se približi EU", dodao je on.

Kacin je kritikovao šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog izjave da je u procesu evropske integracije Srbije "lopta prebačena u dvorište EU", poručivši mu da se "ne radi o fudbalu, već o budućnosti Srbije".

"Ne ulazi EU u Srbiju, već se Srbija priključuje EU. Sve dok gospodin ministar bude mislio da je njegov zadatak da komentariše fudbalsku utakmicu", neće biti ministar vanjskih poslova na zadatku i nivou približavanja Srbije EU, istakao je Kacin.