Regija
0

EU odobrila novac za Pelješki most

Anadolija
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić objavila je danas da je Evropska unija (EU) odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvedivosti gradnje Pelješkog mosta. Cilj je povezati jug Hrvatske i zaobišao teritorij Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u EU.

Pusić je ovu vijest danas oko 14 sati objavila i na svom Twitter profilu.

"Strateški cilj Vlade Hrvatske je efikasno povezivanje hrvatskog teritorija, a to je i cilj EU-a jer će hrvatski teritorij postati i teritorij Unije. Zbog Schengena i fitosanitarnih standarda važno je da nema odstupanja od Schengenskih pravila i s toga je stajališta most najčišće rješenje", izjavila je ministrica Pusić za Hrvatsku-radio televiziju (HRT).

Ministrica Pusić je naglasila da ratifikacija sporazuma Tuđman-Izetbegović o granici prema kojem Hrvatska ustupa BiH Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, a koji je izazvao žestoke reakcije u Hrvatskoj, i nije neposredni uvjet za dobivanje evropskih sredstava za gradnju mosta.

"No, to je važno politički jer bi pokazali spremnost da probleme rješavamo bilateralno i tehnički, jer most mora biti 500 metara od granice, pa bi bilo dobro da se ona potvrdi", izjavila je Pusić.

Pelješki most čija izgradnja je započela u vrijeme mandata Ive Sanadera 2007. godine, pa naprasno obustavljena, trebao je biti završen do 2015. godine. Planirano je da bude jedan od najvećih mostova u Evropi.

Dužina mosta je 2.404. metra, širina 21 metar, visina 55 metara, najduži raspon 568 metara, a ukupna cijena oko 300 miliona eura.