Regija
17

Esma Milanović iz Velike Kladuše sedam godina živi na groblju u Srbiji

Klix.ba
Esma Milanović (58) porijeklom iz Velike Kladuše u BiH već sedam godina živi na Bunuševačkom groblju u Vranju u Srbiji.

U Vranje je Esma stigla s mužem.

"Moj pokojni suprug Blagoja je bio na terenu u Puli i radioje na brodu 'Uljanik', a ja sam radila kao laborant. Upoznali smo se i zavoljeli, a kada je on dobio poziv u vojsku, došli smo u Vranje. Bavili smo se poljoprivredom, a onda smo otvorili radnju i prodavali cvijeće i pogrebnu opremu", rekla je Milanović za OK Radio, prenosi Telegraf.rs.

Ona u radnji "Sveti Nikola MIlanović Esma Bosanka" na Banuševačkom groblju radi 20 godina, a otkako joj je muž umro 2007. godine, ona tu i živi. Otac njenog muža je svu imovinu prepisao na brata njenog supruga, pa je penzija od 11.000 dinara (186,5 KM) sve što je naslijedila. Zbog toga je prisiljena da živi an groblju.

"Plaćam dopinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje duguje moj muž. Živim u krajnje nehumanim uslovima, bez vode i toaleta. Bilo me je strah, teško je opisati tišinu na groblju kad padne mrak", dodala je Milanović.

Ona ima rodbinu u BiH, ali se ne želi vratiti.

"Mogu se vratiti u BiH, imam braću i sestre, ali je moj život ovdje, na Bunuševačkom groblju. Do kraja života ostajem ovdje", završila je Milanović.