Poruka iz Brisela
34

EP u izvještaju: Nastavak pregovora samo ako se Srbija uskladi sa sankcijama prema Rusiji

G. M.
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE)
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE)
Vladavina prava, normalizacija odnosa sa Kosovom, posvećenost zajedničkim evropskim vrijednostima i usklađenost sa zajedničkom vanjskom politikom EU će odrediti dinamiku daljih pregovora o članstvu Srbije u EU, stoji u godišnjem izvještaju o Srbiji koji je danas usvojio Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta.

Više stotina amandmana, koji su evropski poslanici podnijeli na nacrt izvjestioca Vladimir Bilčika, grupisano je u 37 kompromisnih amandmana o ključnim oblastima odnosa Srbije i EU, koji su dobili podršku ubjedljive većine članova Odbora za vanjsku politiku.

Vladimir Bilčik kaže da izvještaj poziva na usklađivanje Srbije sa vanjskom politikom EU, nastavak unutrašnjih reformi, posebno u oblasti nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom, javio je RTS.

"Srbija je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa politikom EU prema agresiji Rusije na Ukrajinu. Ako se uskladi, Srbija bi mogla značajno da unapredi proces pristupanja", rekao je Bilčik.

Izvjestilac za Srbiju je rekao su u dijalogu sa Prištinom učinjeni neki ohrabrujući koraci posljednjih mjeseci i da će Evropski parlament pažljivo pratiti primjenu dogovora iz Ohrida.

U usvojenom tekstu Evropski parlament žali zbog "kontinuirano niske usklađenosti Srbije sa vanjskom politikom EU", koja je u 2021. bila usaglašena u 64 posto slučajeva, u 2022. godini samo 45 posto.

"Pregovori o članstvu mogu da se nastave samo ako se Srbija uskladi sa sankcijama prema Rusiji i ostvari napredak u reformama povezanim sa pristupanjem EU", navodi izvještaj.