Historijski događaj
1

Emmanuel Macron dolazi u službenu posjetu Beogradu 6. decembra

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron 6. i 7. decembra boravit će u zvaničnoj posjeti Srbiji, tačnije u Beogradu, gdje će biti dočekan kako dolikuje, rekao je danas generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Selaković je istakao da će Macron u Beogradu biti dočekan na pravi način, kao što i dolikuje predsjedniku Francuske, države saveznice koja je i prije 100 godina pomogla Srbiji da se konsoliduje i pobijedi u Velikom ratu.

"Da je predsednik Francuske planirao namjerno da uvrijedi Srbiju ne bi dolazio u posjetu Beogradu", rekao je za Televiziju "Prva" Selaković i naglasio značaj posjete Macrona, budući da je riječ o prvoj posjeti nekog francuskog predsjednika Srbiji.

On kaže da su dobar odnos Srbije sa Francuskom poremetile "nesrećne devedesete" godine prošlog vijeka, kao i nedavna greška protokola u Parizu na ceremoniji povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Na ceremoniji obilježavanja 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata u Parizu predsjednik Kosova Hashim Thaci se na zvaničnoj tribini našao u blizini najistaknutijih svjetskih lidera, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio smješten na suprotnu stranu sa nižerangiranim zvanicama.