Ozbiljan angažman
0

Ekatarina Zaharijeva: Za BiH je važnije da odgovori na Upitnik budu kvalitetni, a ne brzi

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva je poručila BiH da je važnije da odgovori na Upitnik Evropske komisije budu "kvalitetni, a ne brzi", te je stoga pozvala vlasti u toj zemlji da se ozbiljno angažuju u izradi tog dokumenta.

Rekla je da je zapadni Balkan najvažniji prioritet šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja EU i upozorila da u tom regionu postoje strani faktori koji imaju jak utjecaj na neke zemlje, za šta odgovornost ima EU jer "nije bila dovoljno angažovana".

"Postoji /strani/ uticaj. To je naša krivica. Nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak utjecaj neko drugi ko nije dio naše evropske porodice, niti je dio NATO-a", navela je Zaharijeva, obraćajući se vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta.

Ona je rekla da čvrsto vjeruje da nema stabilnosti, niti bezbjednosti u Evropi bez stabilnosti i bezbjednosti na zapadnom Balkanu.

Govoreći o Srbiji, Zaharijeva je istakla da postoji spremnost Beograda za otvaranje tri nova poglavlja.

Osvrćući se na to što u EU nema jedinstvenog stava o Kosovu, Zaharijeva je konstatovala da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve.