Regija
0

EK o Pelješkom mostu: Predstudija izvodljivosti ne znači da je projekt odobren

FENA
Dovršetak predstudije izvodljivosti još ne predstavlja ni odluku Hrvatske vlade niti Komisije da sufinansira bilo koju opciju za povezivanje hrvatskog juga i za takvu odluku trebat će još pripremiti detaljan projekt, istaknula je u ponedjeljak Evropska komisija.

"Moram istaknuti da ishod te predstudije ne predstavlja ni odluku Vlade niti Komisije da osigura eventualno sufinansiranje bilo koje opcije", rekla je Shirin Wheeler, glasnogovornica Johannesa Hahna, povjerenika za regionalnu politiku, nakon što je i službeno dovršena predstudija izvodljivosti.

Konačna verzija predstudije ne razlikuje se od ranije objavljenog nacrta prema kojem je kao najbolje rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom zemlje izabrana izgradnja mosta kopno-Pelješac.

"Da bi se došlo do razine koja bi omogućila donošenje odluke, mora se pripremiti određeni broj studija. Nastavit će se rad na prijedlogu cjelovitog projekta, uključujući i studiju izvodljivosti, analizu troškova i koristi, utjecaj na okoliš, arhitektonski plan itd. Kada se sve te studije dovrše, hrvatska će vlada moći podnijeti Evropskoj komisiji projekt, a što će dovesti do odgovarajuće odluke Komisije. Tačan sadržaj prijedloga projekta još je pitanje priprema tih studija i može se promijeniti tokom procesa priprema", rekla je glasnogovornica Wheeler.

Slično Komisiji, dovršetak predstudije komentirala je i prva potpredsjednica Hrvatske vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

"Moram naglasiti da to još uvijek ne znači novce. Drugim riječima, to što je studija pokazala da je Pelješki most najbolje rješenje znači da je to nužan, ali ne i dovoljan uvjet", rekla je ministrica Pusić.

Istaknula je da se dovršetak izrade projekta može očekivati do jeseni ove godine i da će biti prezentiran sljedećoj Komisiji, koja će dužnost preuzeti 1. novembra ove godine.

"Sada se radi studija izvodljivosti i vrlo je važno da se ona dobro napravi kako bi se projekt mogao kandidirati za finansiranje iz evropskih fondova. Mi od samog početka planiramo kandidirati taj projekt za finansiranje iz evropskih fondova, ali bez ove predstudije to ne bilo moguće. Sada je moguće, ali ni izdaleka nije sigurno da ćemo novce i dobiti. Možemo ih dobiti samo ako je studija izvodljivosti dobra, kvalitetna i racionalno obrazložena", rekla je Pusić.

Ona je dodala da se izrada studije može finansirati iz evropskih sredstava koja su od ranije namijenjena za Hrvatsku.