{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK: Hrvatska napredovala u svim područjima

F
12.10.2011. u 13:37
0
6
EK: Hrvatska napredovala u svim područjima
0
EK: Hrvatska napredovala u svim područjima
Hrvatska je u proteklih godinu dana napravila veliki napredak u svim područjima, što je omogućilo završetak pristupnih pregovora, a preostali dio posla treba obaviti do dana ulaska ulaska u Evropsku uniju 1. juli 2013. godine, objavila je u srijedu Evropska komisija.
Evropska komisija u srijedu je prihvatila tzv. paket o proširenju, koji sadrži izvješća o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske EU-u, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za sljedeću godinu.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele upoznao je sa sadržajem u rsijedu prihvaćenih dokumenata najprije članove Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta, a nakon toga će održati konferenciju za novinare.

Radi se o posljednjem izvješću o napretku Hrvatske, koja je u juni ove godina završila pregovore i koja nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, najavljenog za 19. decembra, dobiva status zemlje pristupnice, a ne više zemlje kandidatkinje.

Komisija u svom izvješću navodi da je Hrvatska napravila veliki napredak, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava te u području koje pokriva poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost te da preostali dio posla treba biti obavljen do dana ulaska u EU.

Hrvatska je ostvarila dobar napredak u području koje se tiče funkcioniranja pravne države.

Komisija navodi da će pozorno pratiti napredak Hrvatske u svim područjima do dana ulaska u EU.

U izvještaju se navodi da hrvatska ekonomija nakon tri godine recesije, koja je povećala nezaposlenost, proračunski deficit i dug, pokazuje znakove blagog oporavka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: