{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvojica Egipćana poginula u potrazi za Tomislavom Salopekom

10.8.2015. u 09:35
13
76
Dvojica Egipćana poginula u potrazi za Tomislavom Salopekom
13
Dvojica Egipćana poginula u potrazi za Tomislavom Salopekom
Egipatske vlasti i njihove nadležne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi locirale i spasile otetog Tomislava Salopeka, rekao je za Jutarnji list Ahmed Abu Zeid, glasnogovornik egipatskoga Ministarstva vanjskih poslova
"Pronađeni su neki dokazi, tragovi koje se ispituje i pokušavaju ga locirati", kazao je Abu Zeid i dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko cijelog slučaja.

Na pitanje znači li sve to da je Tomislav Salopek živ, glasnogovornik je odgovorio:

"To pokušavamo saznati. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je riječ o suprotnom".

Hrvatska vlada "svim mehanizmima" pokušava osloboditi Tomislava Salopeka kojega drže pripadnici Islamske države (IDIL) u Egiptu, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

'Vlada i MVEP, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina', saopštilo je MVEP.

"Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije", istaknuto je.

Dvojica pripadnika antiterorističke specijalne jedinice poginula su, a troje ih je ranjeno, u potrazi za Salopekom. Njihovo je vozilo u ulici Assiut u Arishu na poluotoku Sinaj naletjelo na minu koju su postavili pripadnici IDIL-a, prenosi Tportal.hr.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je smrt kapetana Mohammeda Amina Ismaila Abyssiniana i regruta Ahmeda Mehanna. Napomenuli su da ih ovaj događaj neće zaustaviti u potrazi za Tomislavom Salopekom.

"Sad se očito pregovara, odnosno pokušava se rješavati situacija na način da završi sretno. S obzirom da je rok od 48 sati prolongiran, jer ni egipatske vlasti tada nisu bile spremne na ustupke, oni su prolongirali to vrijeme, ako bi gledali dosadašnje slučajeve to je znalo trajati mjesecima pa i do godine dana dok se ne bi stekli uvjeti dogovori za puštanje otetih", objasnio je za RTL Vlatko Cvrtila, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

"Mi smo se u Hrvatskoj sada prvi put susreli s time jer se radi o našem građaninu, ali druge države poput Francuske i Italije imaju slična iskustva i došli su do toga da se za njihove zatvorenike isplaćuju novci. Bilo je jako puno otmica zadnjih 10-tak godina i nacionalne države činile su sve da ih spase i većinu su spasile kroz pregovore", kazao je Cvrtila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: