Kosovska zastupnica
480

Duda Balje za Klix.ba: Tenzije na Kosovu su smirene, Vučić dobro zna kako stoje stvari

D. Be.
Zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje u razgovoru za Klix.ba komentarisala je incidente na Kosovu, hapšenja i policijsku akciju te tenzije koje su podignute na relaciji Beograd - Priština.

Na početku razgovora Balje napominje da je kosovska policija imala akciju koja je bila usmjerena isključivo i samo protiv kriminala i bandi te da nije bila usmjerena na jedan dio Kosova, nego na njegovoj cijeloj teritoriji. Ističe da akcija nije bila usmjerena protiv pripadnika jednog naroda, kako mediji u Srbiji žele predstaviti.

"Mislim da je dobro da se ovakve akcije dešavaju. Borba protiv kriminala je naša obaveza i mislim da ćemo ubuduće intenzivnije raditi na tome. Tenzije su bile u diskutabilnom u dijelu Kosova gdje su Srbi, gdje je bilo i nemira. Pucano je na policajce, a tri su ranjena. Uhapšen je veliki broj Srba, a među uhapšenim su i Bošnjaci. Bez obzira ko je koje nacije i vjere, ako se bavio kriminalom, za to mora da plati", smatra naša sagovornica.

Nijedan normalan Srbin neće ratovati za Kosovo

Ona ističe da su se tenzije osjetile i u kosovskom parlamentu, a da su poruke Beograda o avionima i naoružanim ljudima bespotrebne.

"Ali zaista mslim da je došlo vrijeme da se intenzivnije bavimo borbom protiv kriminala. Dio Kosova gdje nije bilo naše kontrole, mislim da se tu kriminal bio u malo većoj dozi i reakcije. Današnje poruke Beograda o avionima i naoružanim ljudima - vrijeme je da se završi priča o ratu, to je prošlost. Mislim da niko neće ratovati, mislim da su Srbi svjesni da su izgubili Kosovo i ne vjerujem da postoji ijedan normalan Srbin koji bi ušao u rat za teritoriju koja je davno izgubljena", govori Balje.

Mišljenja je kako je za Srbiju najpametnije da se tenzije smire, jer će ovakvih policijskih akcija biti i u budućnost, kako na Kosovu, tako i u Srbiji kao i u ostalim zemljama.

Vučić nema hrabrosti da prizna svom narodu

Situacija na Kosovu je, nakon završetka akcija, smirena, a sada su u fokusu politički komentari.

"Aleksandar Vučić dobro zna kako stoje stvari na Kosovu i sada balansira. Mislim da nema dovoljno snage priznati svom narodu da je Kosovo izgubljeno i da sada treba voditi politiku mira. Kosovo više nikada neće moći vratiti jer je Kosovo nezavisna država. Teško se miri s tim, i to mogu razumjeti, ali trebaju se okrenuti politici dogovora. Vjerujte da ima Srba koji žele živjeti u nezavisnom Kosovu, koji nemaju nikakvih problema s tim, ali političke tenzije nepotrebno podgrijavaju situaciju", kazala je Balje za Klix.ba.

Za kraj, zastupnica u Skupštini Kosova je prokomentarisala i izjavu predsjednika Kosova Hashima Thacija da treba izbrisati granicu između Kosova i Albanije.

"To jeste izjava koja odavno egsiszitra. Lično mislim da se to ne može desiti preko noći. Otvaranje granice jeste cilj, ali ne samo Kosova prema Albaniji, već i prema Makedoniji i prema svima. Funkcionisati kao nezavisna država sa svojim susjedima je nešto normalno. Mislim da je Thaci samo pokušao verbalno iritirati stranu koju to boli", zaključila je.