|

Duda Balje za Klix.ba: Tenzije na Kosovu su smirene, Vučić dobro zna kako stoje stvari

Duda Balje za Klix.ba: Tenzije na Kosovu su smirene, Vučić dobro zna kako stoje stvari
480
D. Be.
28.5.2019. u 22:07
369
komentara
480

dijeljenja
Duda Balje za Klix.ba: Tenzije na Kosovu su smirene, Vučić dobro zna kako stoje stvari
Zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje u razgovoru za Klix.ba komentarisala je incidente na Kosovu, hapšenja i policijsku akciju te tenzije koje su podignute na relaciji Beograd - Priština.
Na početku razgovora Balje napominje da je kosovska policija imala akciju koja je bila usmjerena isključivo i samo protiv kriminala i bandi te da nije bila usmjerena na jedan dio Kosova, nego na njegovoj cijeloj teritoriji. Ističe da akcija nije bila usmjerena protiv pripadnika jednog naroda, kako mediji u Srbiji žele predstaviti.

"Mislim da je dobro da se ovakve akcije dešavaju. Borba protiv kriminala je naša obaveza i mislim da ćemo ubuduće intenzivnije raditi na tome. Tenzije su bile u diskutabilnom u dijelu Kosova gdje su Srbi, gdje je bilo i nemira. Pucano je na policajce, a tri su ranjena. Uhapšen je veliki broj Srba, a među uhapšenim su i Bošnjaci. Bez obzira ko je koje nacije i vjere, ako se bavio kriminalom, za to mora da plati", smatra naša sagovornica.

Nijedan normalan Srbin neće ratovati za KosovoOna ističe da su se tenzije osjetile i u kosovskom parlamentu, a da su poruke Beograda o avionima i naoružanim ljudima bespotrebne.

"Ali zaista mslim da je došlo vrijeme da se intenzivnije bavimo borbom protiv kriminala. Dio Kosova gdje nije bilo naše kontrole, mislim da se tu kriminal bio u malo većoj dozi i reakcije. Današnje poruke Beograda o avionima i naoružanim ljudima - vrijeme je da se završi priča o ratu, to je prošlost. Mislim da niko neće ratovati, mislim da su Srbi svjesni da su izgubili Kosovo i ne vjerujem da postoji ijedan normalan Srbin koji bi ušao u rat za teritoriju koja je davno izgubljena", govori Balje.

Mišljenja je kako je za Srbiju najpametnije da se tenzije smire, jer će ovakvih policijskih akcija biti i u budućnost, kako na Kosovu, tako i u Srbiji kao i u ostalim zemljama.

Vučić nema hrabrosti da prizna svom naroduSituacija na Kosovu je, nakon završetka akcija, smirena, a sada su u fokusu politički komentari.

"Aleksandar Vučić dobro zna kako stoje stvari na Kosovu i sada balansira. Mislim da nema dovoljno snage priznati svom narodu da je Kosovo izgubljeno i da sada treba voditi politiku mira. Kosovo više nikada neće moći vratiti jer je Kosovo nezavisna država. Teško se miri s tim, i to mogu razumjeti, ali trebaju se okrenuti politici dogovora. Vjerujte da ima Srba koji žele živjeti u nezavisnom Kosovu, koji nemaju nikakvih problema s tim, ali političke tenzije nepotrebno podgrijavaju situaciju", kazala je Balje za Klix.ba.

Za kraj, zastupnica u Skupštini Kosova je prokomentarisala i izjavu predsjednika Kosova Hashima Thacija da treba izbrisati granicu između Kosova i Albanije.

"To jeste izjava koja odavno egsiszitra. Lično mislim da se to ne može desiti preko noći. Otvaranje granice jeste cilj, ali ne samo Kosova prema Albaniji, već i prema Makedoniji i prema svima. Funkcionisati kao nezavisna država sa svojim susjedima je nešto normalno. Mislim da je Thaci samo pokušao verbalno iritirati stranu koju to boli", zaključila je.
Prijavi grešku


Komentari (369)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...