{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Dubrovnik: Počelo čišćenje i konzervacija stećaka

A
19.3.2013. u 10:34
6
11
Dubrovnik: Počelo čišćenje i konzervacija stećaka
6
Dubrovnik: Počelo čišćenje i konzervacija stećaka
Foto: Anadolija
U sklopu projekta valorizacije kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu HER.CUL, čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, na lokalitetu Novakovo greblje u Čepikućama, u Dubrovačkom primorju, počeli su radovi na arheološkom istraživanju i konzervaciji stećaka.
Riječ je na kasnosrednjovjekovnom groblju sa šest stećaka u obliku sanduka, ploča i takozvanih sljemenjaka iz 14. i 15. stoljeća.

Radove izvodi Arheoplan d.o.o, a nadzor obavlja dubrovački Konzervatorski odjel. Dio stećaka je bogato ukrašen motivima arkada, scena lova i ratnika te ptica kao motiva euharistije, vitica s trolistom i slično, zbog čega je Novakovo greblje jedno od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima na području juga Hrvatske.

Radovi su započeli 11. marta, a trebali bi biti okončani u naredna dva mjeseca.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema saopćenju iz Dubrovačko-neretvanske županije, do sada je obavljena dislokacija stećaka te se počelo s arheološkim iskopavanjem površinskih slojeva. Po završetku istraživanja, nakon konzervacije i restauracije, stećci će se vratiti na izvorni položaj. Stećci će se, kao nadgrobni spomenici, očistiti i zaštititi te ostaviti budućim naraštajima na čuvanje i uživanje u ljepotama kulturne baštine.

U sklopu tih arheoloških istraživanja obavit će se i sve nužne analize osteoloških nalaza temeljem kojih će se doznati vrijeme ukapanja pod stećcima te podaci o sahranjenim osobama. Očekuje se kako će to dovesti do novih spoznaja o životu i pogrebnim običajima stanovnika Dubrovačkog primorja u kasnom Srednjem vijeku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: