Regija
0

Drugi dan referenduma na sjeveru Kosova

FENA
U većinski srpskim opštinama na sjeveru Kosova u srijedu je nastavljeno izjašnjavanje građana na referendumu o tome da li priznaju kosovske institucije.

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Zvečanu, do zatvaranja biračkih mjesta u tri opštine na sjeveru Kosova, glasalo je 48 posto građana od ukupnog broja birača.

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku glasačka mjesta su čuvana tokom noći, dok se u Leposaviću referendum održava samo u srijedu i od jutros je otvoreno 33 biračka mjesta na kojima će se izjašnjavati više od 11.000 upisanih birača.

  • Problem u ovoj podkopaoničkoj opštini je razuđenost terena, ima više od 70 sela do kojih je zbog velikog snijega teško doći, pa je i komunikacija s njima otežana, kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji gdje se prati tok i regularnost glasanja.

Prema njihovim informacijama u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 5.109 građana, odnosno 50,23 posto, u Zvečanu 3.198 (39,5), a u Zubinom Potoku 2.712 (52,3).

Glasačka mjesta su zatvorena u 19 sati, tokom noći čuvali su ih članovi glasačkih odbora i ponovo su jutros otvorena.

  • Prvi preliminarni rezultati referenduma u četiri opštine na sjeveru Kosova znaće se tokom noći, a konačni će biti poznati do 19. februara, rekao je član Opštinske komisije Ljubo Radović.

On je dodao da su u utorak posmatrači Međunarodne krizne grupe obišli birališta u Zubinom Potoku i da će tokom današnjeg dana obići glasačka mjesta u Zvečanu i Leposaviću, prenose srbijanski mediji.