Kosovo
0

Drews: KFOR spreman da reaguje u ime slobode kretanja

SRNA
Erhard Drews
Erhard Drews
KFOR je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja ukoliko sutrašnji sastanak općina sa sjevera Kosova ne donese zadovoljavajuće rezultate, saopćio je komandant KFOR-a Erhard Drews.

Drews je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima izrazio nadu da će predstojeći sastanak na sjeveru Kosova dovesti do pozitivnih rezultata.

On je naveo da su konvoji KFOR-a danas pokušali da izvrše snabdijevanje vojnika koji se nalaze na prelazima Jarinje i Brnjak, ali da su "naišli na otpor demonstranata koji se nalaze na blokadama puteva na sjeveru Kosova".

"Razočaran sam ovim ishodom. Sjever nije pristao na zahtjev za uklanjanje blokada na putevima. Međutim, nadam se da će predstojeći sastanak na sjeveru dovesti do pozitivnog rezultata", naveo je Drews i dodao da je KFOR usredotočen na omogućavanje normalnog života civilima.

Drevs podseća da je misija KFOR-a da očuva sigurno i sigurno okruženje, kao i slobodu kretanja za sve ljude svih zajednica na Kosovu. 

"KFOR će nastaviti da to i čini na nepokolebljiv, pažljiv i nepristrasan način u potpunoj saglasnosti sa mandatom UN", dodao je Drews.

Za sutra je u Zubinom Potoku planirana sjednica skupština opština sa sjevera Kosova na kojoj će biti razmatran zahtjev KFOR-a o uklanjanju barikada sa puteva kako bi se propustili konvoji namijenjeni snabdijevanju vojnika na prelazima Jarinje i Brnjak i u bazi "Nothing Hilh". 
Pripadnici KFOR-a došli su danas do barikada u selu Jagnjenica, koje se nalazi na putu između Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka. Vojnici su se vratili u bazu nakon razgovora predsjednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i potpukovnika KFOR-a Klausa Glaba.