Srbija se udaljava od EU
117

Drašković: Mržnja prema SAD i NATO-u veća je u Srbiji nego u Sj. Koreji i Iranu

B. H.
Vuk Drašković
Vuk Drašković
Šef Pokreta srpske obnove (SPO) i bivši šef diplomatije nekadašnje SRJ Vuk Drašković rekao je da je Srbija za ulazak u Evropsku uniju, ali se, prema njegovim riječima, u stvarnosti udaljava. sve više i više od nje.

Drašković je za portal Pobjeda rekao da će sankcije protiv direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandra Vulina utjecati na odnose Srbije i SAD-a.

Prema njegovim riječima, Washingtonu je stalo do Srbije oslobođene kandži KGB-a i oslobođene krvavog nasljeđa Slobodana Miloševića.

Dodao je da ambasador Christopher Hill ohrabruje, ohrabruje Srbiju da ide prema euroatlantskim integracijama i nudi pomoć ako Beograd tu pomoć zatraži.

"Srbija je formalno za ulazak u EU, ali realno, sve se više udaljava od EU. Usmjerena propaganda i mržnja prema Americi i NATO-u veća je u Srbiji nego u Sjevernoj Koreji ili Iranu. Kako ući u EU, a biti neprijateljski raspoložen prema NATO-u, kada su sve članice EU, osim Austrije, što je međunarodnim ugovorom zabranjeno, također članice NATO-a, koji je danas i zaštitnik EU od opasnih diverzija totalitarnih režima u Moskvi i Pekingz, kao i rast neonacističkih i neofašističkih pokreta u europskim zemljama?!”, rekao je Drašković.

Govoreći o politici Zapada, rekao je da je ona uveliko utjecala na nestabilnost i poremećene odnose između zemalja Zapadnog Balkana.

"Angela Merkel bila je okosnica strategije 'stabilokracije'; bila je njemački Neville Chamberlain. Važno je, pod svaku cijenu, sačuvati mir na Balkanu, korumpirati i glorificirati vođe sklone nemirima i nestašlucima, jer bi novo izbijanje rata na Balkanu moglo izazvati balkanizaciju Evrope. To je i pogrešno i opasno. Tumor se uklanja, tumor se ne hrani. Zbog toga su Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo duhovno još uvijek u devedesetima. Još je tragičnije što se 'stabilokracija' Angele Merkel poklopila sa strategijom Moskve za zamrznute sukobe", kazao je Drašković.

Rekao je da će strah od eksplozije "zamrznutih sukoba" u srcu Balkana, usred ukrajinske tragedije, ubrzati neke radikalne američke pokrete.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o Srbiji, ambasador Hill zna da Srbija samo pokazuje stalnu želju da EU bude bankomat za donacije i jeftine kredite, da zadrži bezvizni režim sa zemljama EU, kako bi evropskim i zapadnim investicijama i kompanije stigle u Srbiju.

Komentarisao je sve veću prisutnost u srbijanskom javnom prostoru presuđenog zločinca Milorada Ulemeka Legije.

"Kao srpski Prigožin, Legija je potreban Udbi Srbije, onom njenom dijelu čija je komanda u centrali moskovskog KGB. Otvaranje balkanskog fronta smrti, pre svega na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, strateški je cilj moskovske hunte. Ko, po čijim instrukcijama i zašto napada vojnike KFOR-a na sjeveru Kosova i na njihovim vozilima ispisuje slovo Z, simbol smrti Ukrajine? Po čijem nalogu mitropolit crnogorski govori da je Crna Gora mala Ukrajina?", upitao se Drašković.