Regija
26

Dramatična situacija na Pelješcu: Mještani pokušavaju spasiti kuće, nema struje

Piše: M. N.
Fotografije od prije tri sata (Foto: Twitter)
Borba s požarom na otoku Pelješac koji je buknuo u ponedjeljak kasno navečer još traje. Stanovnici mjesta Pijavičino bore se da spase svoje kuće, a u pomoć su stigli i kanaderi. No, jak vjetar i visoke temperature rasplamsavaju požar koji se sada širi i prema drugim mjestima.

Struje je nestalo tokom noći jer su izgorjeli dalekovodi. Žene i djeca su evakuirani, dok su muškarci ostali da pomognu vatrogascima u gašenju podivljalog požara. U pomoć su pritekli i vatrogasci iz splitsko-dalmatinske županije, Ogulina i Karlovca, te kanaderi. Požar gasi 300 vatrogasaca i 50-ak pripadnika Oružanih snaga Hrvatske.

U Trsteniku su izgorjela imanja, vinograd i životinje. No, situacija je pod kontrolom, a turisti i mještani su se počeli vraćati.

Mještanka Donjeg Pijavičinog sve vrijeme je tvitala i obavještavala ljude o situaciji u njenom mjestu.

"Čuje se vatra kako huči i drveće koje se ruši. Širina požara je oko tri kilometra i ide u širinu. U Trsteniku su gorjele kuće i stanovništvo je evakuirano. Gori i Gornje Pijavičino. Iz Donjeg Pijavaičinog ljudi su pobjegli. Loše je. Žene nariču, a muškarci pokušavaju ugasiti požar. Bez kanadera nema pomoći", tvitala je mještanka Marina prije dolaska kanadera u jutarnjim satima.

Svi su proveli noć bez sna. Mjesta koja su gorjela izgledaju kao da je kroz njih prošao uragan. Zelenilo je uništeno, a iza je ostao samo sivi pepeo. Kada su stigli kanaderi, svi su slavili, no iako je požar bio lokaliziran, ponovo se počeo širiti.

"Prerano smo počeli slaviti. Vatra opet divlja. Ide prema Kuni", posljednja je informacija sa fotografijama koju je Marina objavila.

Hrvatski telekom objavio je kako se zbog požara očekuju poteškoće u telekomunikacijama na mjestima gdje bukte požari. Lavovska borba još traje i svi se nadaju da će požar biti ugašen do noći.