|

Dr. Cvetićanin: Putin ili srbijanski Clint Eastwood i Merkel su pomogli Vučiću da pobijedi

Dr. Cvetićanin: Putin ili srbijanski Clint Eastwood i Merkel su pomogli Vučiću da pobijedi
2
Piše: Dž. Č.
3.4.2017. u 16:05
96
komentara
2

dijeljenja
Dr. Cvetićanin: Putin ili srbijanski Clint Eastwood i Merkel su pomogli Vučiću da pobijedi Neven Cvetićanin (Foto: Facebook)
Doktor Neven Cvetićanin iz srbijanskog Instituta društvenih nauka istaknuo je za Klix.ba da su predsjednički izbori u Srbiji pokazali kako je pobjednik Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke, imao značajnu i natpolovičnu podršku biračkog tijela te da su mu pobjedu jednim dijelom donijeli sastanci s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Cvetićanin ističe kako se Vučić dosad pokazao kao vješt u vanjskoj politici za razliku od kandidata opozicije, koji, kako kaže, niti su gdje išli, niti su gdje bili primljeni.

"Dosta važni faktori Vučićevog dobrog izbornog rezultata su susreti s Vladimirom Putinom i Angelom Merkel. Nije tajna da Putin u Srbiji ima gotovo mitski status. To je čovjek koji je efikasan, hladan i zaštitnik, a za Srbe je on jednostavno Clint Eastwood. Vučić je dobar u vanjskoj politici i prema mom mišljenju je to ključ uspjeha bez obzira na to što rezultati ekonomskih reformi još nisu postali potpuno vidljivi najvećem broju građana Srbije", kazao nam je Cvetićanin.

Poruka mladih SrbijeDrugi važan događaj jučerašnjih izbora u Srbiji, ističe Cvetićanin, je rezultat koji je ostvario Luka Maksimović alijas Ljubiša Preletačević Beli. Ovaj 25-godišnji student na izborima je nastupio kao parodija na političke prevarante, a sa više od 350.000 glasova uspio je zauzeti treće mjesto u predsjedničkoj utrci.

"Za njega su uglavnom glasali mladi. On je jedan kandidat koji je više sakupljao te protestne glasove. Potpuno je jasno da tu neće biti neke velike značajne politike. Eto, Beli Preletačević je naprosto pokupio one ljude koji su htjeli izraziti svoj stav kako žele nešto drugačiju političku scenu u Srbiji. Ukoliko su penzioneri, kao najdisciplinovanije biračko tijelo, glasali za Vučića, mladi koji su glasali za Belog željeli su poslati poruku državi da ih inkorporira, da pronađe kandidate koji bi im imponovali", naglasio je Cvetićanin.

Politika ravnotežeOn dalje dodaje kako su jučerašnji izbori pokazali da su građani Srbije većinom za politiku ravnoteže i sa zapadom i s istokom. Kako kaže, Vučić i kandidat građanske Srbije Saša Janković sa svojim strateškim pitanjima nisu imali neke velike razlike u smislu nastavka evropskih integracija, stabilnosti regiona, korektnih odnosa s NATO-om u Partnerstvu za mir, ali ne i direktno članstvo, korektnih odnosa s Rusijom...

"Bez obzira na to šta je rečeno u predizbornim kampanjama, kroz ove izbore se u Srbiji formirala jedna državna politika koja je prilično uravnotežena, čak i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Rezultati ovih izbora su objektivni presjek trenutnog raspoloženja birača Srbije. Ovo je pobjeda umjerene politike čiju je formulu Srbija pronašla i ona će biti kao takva aktuelna dok regionalne i globalne okolnosti omogućavaju njeno sprovođenje", zaključio je Cvetićanin u razgovoru za Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (96)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...