Regija
68

DPS Mile Đukanovića pobjednik parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

Klix.ba
Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,1 posto glasova, odnosno 35 mandata, saopćio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu 100 posto obrađenog uzorka. Nakon DPS-a, najviše mandata osvojio je Demokratski front (DF), ukupno 18, ili 20,6 procenata.

Iz CDT-a su saopćili da nijedan učesnik parlamentarnih izbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vlast.

CDT je do sada obradio 100 posto uzorka, a prema tim podacima Velika koalicija Ključ osvojila je 10,7 posto glasova ili devet mandata.

Demokrate Alekse Bečića osvojile su 10,5 posto, odnosno devet mandata, dok su Socijaldemokratskoj partiji (SDP) pripala četiri mandata na osnovu 5,4 posto osvojenih glasova. Bošnjačka stranka ima 3,3 posto, odnosno dva mandata.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića osvojile su 3,2 posto glasova, odnosno dva mandata, dok je Hrvatska građanska inicijativa osvojila 0,5 posto, odnosno jedan mandat.

Zbirna izborna lista albanskih partija osvojila je 0,9 posto, to jest jedan mandat.

Inače, pravo glasa na jučerašnjim izborima imalo je 528.817 građana, a izlaznost je iznosila visokih 73,2 posto. Istovremeno sa parlamentarnim izborima, održani su i lokalni u četiri grada - Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

DPS Mile Đukanovića ne može samostalno formirati vladu, ali stranke koje su ranije bile u koaliciji sa DPS-om mogu formirati parlamentarnu većinu i izabrati novu vladu.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, saopćio je da će njegova stranka s tradicionalnim partnerima iz vlasti imati najmanje 42 mandata u novom sazivu crnogorskog parlamenta.

On je rekao da će DPS odmah nakon zvaničnog proglašenja izbornih rezultata pristupiti razgovorima s partnerima, te da će za kratko vrijeme biti formirana nova Vlada Crne Gore.

Andrija Mandić, lider opozicionog DF-a, pozvao je manjinske stranke da razmisle uz poruku da DPS nije pobjednik izbora.