{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DORH od Haaga zatražio dokumentaciju sa suđenja Stanišiću i Simatoviću

F
1.6.2013. u 17:08
18
9
DORH od Haaga zatražio dokumentaciju sa suđenja Stanišiću i Simatoviću
18
DORH od Haaga zatražio dokumentaciju sa suđenja Stanišiću i Simatoviću
Foto: AFP
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je od Haškog suda i njegoog tužiteljstva zatražilo dostavu dijela dokumentacije i dokaza sa suđenja bivšim čelnicima srbijanske službe državne bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su prekjučer oslobođeni u Haagu, a radi korištenja tih dokumenata u kaznenim postupcima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.
DORH je na svojim internetskim stranicama objavio kako je jučer od Haškog suda i Ureda tužiteljstva tog suda zatražio dostavu dijela dokumentacije i dokaza iz predmeta protiv Stanišića i Simatovića koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske.

Taj je zahtjev, ističe, upućen radi daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja odnosno korištenja u kaznenim postupcima zbog ratnih zločina u kojima nadležna županijska državna odvjetništva već postupaju ili pak mogućeg formiranja novih predmeta vezano za podatke kojima se do sada nije raspolagalo.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne bezbjednosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srbijanske paravojne jedinice, ocijenivši da im ona nije dokazana.

Sud je nedvojbeno utvrdio da su srbijanske paravojne jedinice navedene u optužnici, od Crvenih beretki, preko policije SAO Krajine do Srpske dobrovoljačke garde i Škorpiona, počinile ratne zločine, od progona, preko ubojstava do deportacija i prisilnog premještanja. No, utvrdio je i kako nakon razmatranja dokaza i argumenata strana u postupku nije dokazana odgovornost Stanišića i Simatovića za te zločine te ih je oslobodio po svim tačkama optužnice i naložio njihovo trenutno oslobađanje iz pritvora.

Iznenađen oslobađajućom presudom, zagrebački advokat Anto Nobilo je nakon njezinog izricanja izjavio kako iz njegovih općih saznanja iz vremena rata nedvojbeno proizlazi da je SDB sa Stanišićem i Simatovićem na čelu bio glavna poluga Slobodana Miloševića preko koje je vodio pobunu Srba u Hrvatskoj. "To je na neki način bilo notorno i ko god se bavio tim problemima smatrao je da je to izvan svake sumnje", izjavio je Nobilo.

Ustvrdio je kako je veza srbijanskih tajnih službi s ratom u Hrvatskoj utvrđena još 1991. kada je uhapšen Željko Ražnatović Arkan, kod kojega je pronađena strojnica s brojem što ga je zadužila vojna kontra-obavještajna služba KOS. Nobilo je istaknuo da je kasnije upravo Simatović preuzeo sve paravojne jedinice od 'Belih orlova' do 'Arkanovaca' i 'Crvenih beretki' te da su sve godinama bile pod njegovom upravom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: