Regija
0

Doneseno rješenje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Župljanina

FENA
Stojan Župljanin
Stojan Župljanin
Istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić donio je rješenje o ispunjenosti zakonskih pretpostavki da se Stojan Župljanin izruči Haškom sudu (ICTY), izjavila je u petak novinarima glasnogovornica toga suda Ivana Ramić.

Ona je navela da kada rešenje bude dostavljeno Župljaninu i njegovom braniocu, oni mogu uložiti žalbu na tu odluku.

Ramić nije mogla precizirati kada će Župljaninu biti dostavljeno rješenje, naglasivši da treba očekivati da to bude "uskoro".

Ona je potvrdila da je Župljanin odbio primiti hašku optužnicu, ali da mu je istražni sudac usmeno predočio njezin sadržaj, prenio je Tanjug.

Župljanin je u petak odbio primiti hašku optužnicu tvrdeći da on nije ta osoba, već da je Branislav Vukadin, rekao je njegov izabrani advokat Nebojša Maraš.

Obraćajući se novinarima ispred Specijalnog suda, Maraš je rekao da je njegov branjenik izrazio sumnju u DNK analizu koju je obavio MUP Srbije, tvrdeći da je policija pogrešno utvrdila njegov identitet.

Tužilaštvo ICTY-a je 17. decembra 1999. godine podiglo optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.