Regija
49

Donald Trump proglašen počasnim građaninom albanskog grada Kamza

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump vjerovatno nikada nije čuo za albanski grad Kamza, ali to nije spriječilo gradonačelnika da novoizabranog predsjednika SAD-a proglasi počasnim građaninom.

Gradonačelnik Xhelal Mziu objavio je odluku na Facebooku i na oficijelnoj stranici gradskog vijeća.

Članovi gradskog vijeća donijeli su jednoglasnu odluku nakon što su se složili da je Trump "revolucionarni model za novi demokratski poredak, stručnjak za ekonomiju i vanjsku politiku i lider za moderno doba". U Trumpovoj biografiji koja je objavljena uz vijest navedeno je i da je odbio platu američkog predsjednika.

"Donald Trump predstavlja najbolje vrijednosti New Yorka i pruža nadu Amerikancima koji se s razlogom osjećaju izdanim", naveo je Mziu.

Dok su jedni pozdravili odluku, drugi su je ismijali.

"Hoćeš li javiti Trumpu za ovu odluku?", komentarisao je jedna od građana.

Neki smatraju da je Mzuijeva odluka provokacija albanskom premijeru Ediju Rami koji tokom predsjedničke kampanje nije krio podršku Hillary Clinton.

"Bože sačuvaj da Trump postane novi predsjednik", kazao je Rama u intervjuu za CNN u aprilu.

Ovo nije prvi put da je grad Kamza na ovaj način pokušava skrenuti pažnju na sebe. Gradonačelnik je 2013. godine pokrenuo praksu nazivanju ulica po međunarodnim liderima, državnicima i velikim gradovima, pa tako Kamza ima ulice koje su dobile imena pod Georgeu W. Bushu, Silviju Berlusconiju, Kemalu Ataturku, Manhattanu, Parizu, Londonu i brojnim drugim ličnostima i gradovima.