Ogroman kapital
10

Domovinski pokret kao najpoželjnija udavača nakon izbora u Hrvatskoj: Kojem taboru će se prikloniti?

V. K.
Ivan Penava (Foto: Facebook/Ivan Penava)
Ivan Penava (Foto: Facebook/Ivan Penava)
Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi nakon izbora u Hrvatskoj sada se već sa sigurnošću može reći kako će se najveća koplja oko potencijalne koalicije voditi sa trećom po jačini strankom u Hrvatskoj - Domovinskim pokretom.
Prema rezulatima izbora, nakon 99,7 posto obrađenih glasova, Domovinski pokret u Saboru će imati 14 mandata što je svakako izuzetno veliki kapital u pregovorima o potencijalnim koalicijama kako sa HDZ-om tako i sa SDP-om tačnije koalicijom "Rijeke pravde".

Upravo je pitanje s kim će Domovinski pokret ući u koaliciju jedno od onih koje se postavlja dan nakon izbora u susjednoj zemlji.

"Mi imamo strategiju demografskog i ekonomskog oporavka, strategiju nacionalne sigurnosti i oporavka hrvatskog sela. Mi znamo kako poticati proizvodne investicije, kako zadržati mlade u Hrvatskoj i vratiti one koji su otišli, kako ojačati kulturu poduzetništva i zaštititi građane od ovršne mafije. Naša borba za vaš boljitak traje već godinama, no sada ćemo imati priliku utjecati na sve ključne odluke koje se tiču nacionalnih interesa, sigurnosti i prosperiteta voljene nam Domovine. Mi ne pristajemo na raseljavanje naših domaćih, vrijednih, poštenih ljudi, na demografski potop, na uništavanje privrede i poljoprivrede", poručili su iz Domovinskog pokreta nakon izbora.

Posebnu pažnju privukao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava koji je odgovorio na pitanje novinara da li je stranci u ovom trenutku bliži SDP ili HDZ.

"Ja znam da je veliko nestrpljenje, ali ne ide to tako. Mi smo treća stranka, to je ogroman uspjeh. Imamo plavu i crvenu Hrvatsku. Koje je brdo nama bliže? Ključno je da ćemo razgovarati sa svima. Plenković me prozvao Jugoslovenom? Nisam to čuo. Teške izjave svjedoče o predsjedniku Vlade. To je žargon ulice. Ja nisam s ulice. S kime smo bliži? S Domovinskim pokretom. Imamo program, ciljeve. Većina evropskih političara ima takav ego, ali volio bih da je više puno djela, a manje riječi", rekao je Penava.

Ono što je poznato od ranije, prema riječima Penave, jeste to da Domovinski pokret neće koalirati sa strankom Možemo kao ni sa SDSS-om (Samostalna demokratska srpska stranka).

Ukoliko se u obzir uzme činjenica da je Možemo trenutno izuzetno blizak SDP-u, a SDSS tradicionalno bio partner u vladi Andreja Plenkovića, jasno je kako će i jedna i druga strana morati progutati određene gorke pilule ukoliko se odluče na koaliciju s Domovinskim pokretom.

Također, HDZ i SDP, ako se upuste u avanturu s Domovinskim pokretom, mogu očekivati i nezadovoljstvo unutar stranka s obzirom na to da je dio SDP-a, ali i HDZ-a isključivo protiv koalicije s Domovinskim pokretom zbog činjenice da bi ih ova stranka svojim programom mogla odvući suviše desno u političkom spektru.