Regija
178

Dok žrtve čekaju pravdu, optuženi za ratne zločine Milisav Gavrić u Srbiji predstavljen kao legenda

Piše: S. H.
Milisav Gavrić (Foto: Screenshoot)
Milisav Gavrić (Foto: Screenshoot)
Milisav Gavrić, bivši načelnik policije u Srebrenici, optužen je za ratne zločine, a danas slobodno živi u Srbiji, gdje je u pojedinim medijima predstavljen kao "bivša legenda policije". Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić naglašava da takav odnos prema žrtvama vrijeđa, ali ne iznenađuje.

Ni 21 godinu nakon završetka agresije na BiH ratni duhovi se ne smiruju, a razloga za takvo stanje je mnogo. Nakon što je Srbija usljed višegodišnjih pritisaka međunarodne zajednice uhapsila i izručila Radovana Karadžića i Ratka Mladića Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, oslabio je i interes javnosti kada je riječ o nastavku istražnih procesa za ratne zločine.

Ipak, još uvijek postoji veliki broj osoba koje se sumnjiči za ratne zločine, i protiv kojih postoje validne optužnice, a koje se trenutno nalaze na teritoriji Srbije. Iako BiH i Srbija imaju nekoliko potpisanih sporazuma i ozvaničenih saradnji između dva državna tužilaštva, segment ratnih zločina još uvijek zakonski ne podilazi tim sporazumima. Tačnije ne postoji sporazum između BiH i Srbije o izručenju optuženih za ratni zločin.

Za to vrijeme veliki broj optuženih ratnih zločinaca iz BiH godinama živi u Srbiji, i bez ikakvih posljedica rade kao profesori, imaju privatne firme, a često su u javnosti predstavljeni kao ugledne ličnosti.

Jedan od takvih je i Milisav Gavrić, koji već nekoliko godina živi u Loznici, a nalazi se na listi traženih osoba Tužilaštva BiH zbog optužbe za učešće u genocidu 1995. godine u Srebrenici.

Ni tu ništa ne bi bilo toliko čudno da se Gavrić u određenim srbijanskim medijima ne predstavlja kao "legenda policije". Na televiziji Happy, koja emituje reallity show "Parovi", kao jedan od specijalnih gostiju i "legenda policije" najavljen je upravo Milisav Gavrić.

Takvo nešto definitivno vrijeđa, ali ne iznenađuje, kazala je za Klix.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice.

"Milisav Gavrić je prije rata bio obični policajac, a poslije rata načelnik policije u Srebrenici, koji je nakon naših pritisaka suspendovan sa te funkcije. Tokom rata on je počinio ratni zločin u Srebrenici, jer je stotine naše djece odveo u smrt, tako što ih je odvajao od roditelja. Lično je odveo mog sina Nermina, odveo je brata Kade Hotić i još mnogo drugih. Bio je glavni čovjek u Potočarima, zadužen za razdvajanje muškaraca od žena 1995. godine", istakla je Subašić.

Nakon brojnih prijava raznim tužilaštvima prije tri godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milisava Gavrića. Nakon toga, Gavrić je s porodicom pobjegao u Srbiju, kao i brojni drugi optuženici iz Srebrenice, Bratunca i okoline.

"Za nas je Gavrić ratni zločinac i ništa drugo, a mi se nadamo da će srbijansko tužilaštvo poduzeti nešto u tom slučaju. Međutim, nas ništa ne iznenađuje kada je riječ o odnosu srbijanskih vlasti, ali i pojedinih medija u Srbiji prema ratnim zločincima", poručila je Subašić.

Ona je naglasila da priprema ličnu tužbu protiv Gavrića u Beogradu, i mada nema povjerenje u pravosuđe u Beogradu, ističe kako joj je to jedina šansa jer trenutno ne postoji mogućnost da se Gavriću sudi u BiH.

"Podnosim ličnu tužbu protiv njega, jer plašim se umrijet ću, a neću imati priliku da svjedočim i kažem šta je Gavrić radio tokom rata u Srebrenici, a najviše 12. i 13. jula 1995. godine", zaključila je Subašić.